ßßß
Pomysł na przystawkę na Wielkanoc i nie tylko – pieczarki faszerowane boczkiem, serem i cebulą, zapieczone z jajkami przepiórczymi. Pysznie i wykwintnie!Jajka przepiórek są bardzo zdrowe, a dzięki małemu rozmiarowi idealnie nadają się do stworzenia faszerowanych pieczarek. faszerowane grzyby z dodatkiem boczku, sera i jajek nabierają świetnego smaku i sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na każdym przyjęciu i spotkaniu. A poza tym, czy nie wyglądają uroczy, z tymi małymi jajeczkami na wierzchu? Spróbujcie koniecznie!15 pieczarek faszerowanychSkładniki15 sztuk dużych pieczarek1 bardzo mała cebula30 g chudego boczku wędzonego1 łyżka masła1/3 łyżeczki pieprzu3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki3 kopiaste łyżki startego parmezanu lub grana padano15 jaj przepiórczychWykonaniepieczarki oczyścić i wyrwać im nóżki. Jeśli trzeba to poprawić łyżeczką zagłębienie w każdej pieczarce, tak aby tworzyły miseczkę na nasz farsznóżki oraz pozostałości z pieczarek drobno pokroić. Obrać cebulkę i bardzo drobno ją posiekać. Boczek również drobno pokroić na patelni rozgrzać łyżkę masła i dać boczek oraz cebulkę. Podsmażać do zeszklenia cebulki i przysmażenia boczku i wtedy dodać pokrojone nóżki pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i podsmażać, aż woda z grzybów odparuje, to jest przez około 5 minutfarsz zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę posiekanej drobno natki pietruszki i całość wymieszaćnałożyć farsz do każdej pieczarki, rozdzielając go równomiernie i ubić nieco palcamikażdą pieczarkę posypać startym serem, również równomiernie go rozdzielając pomiędzy wszystkie kapeluszedo każdej pieczarki wbić przepiórcze jajkowstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez 20 do 25 minut – będzie widać gdy jajka się zetnąpodawać na ciepło


Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także