Wykonanie
Po powrocie z wycieczki do Meksyku przyszedł czas na eksperymenty w kuchni. Jednym z dań, które najbardziej przypadło mi do gustu i wydawało się dość przystępne do przygotowania w domu jest Tacos al pastor.
Mięsko w Tacos al pastor przygotowywane jest bardzo podobnie jak do kebaba czy gyrosa. Skąd to się wzięło? Okazuje się, że ten sposób przygotowania
mięsa stał się popularny w Meksyku, a szczególnie na półwyspie Jukatan, za sprawą libańskich imigrantów, którzy na przełomie XIX i XX wieku osiedlali się w Meksyku . Jeśli jesteście ciekawi i chcielibyście dowiedzieć się więcej na temat tego szczególnego taco, serdecznie polecam serial na Netflixie Tacos Chronicles, w którym pierwszy odcinek pierwszego sezonu skupia się właśnie na przepysznym Tacos al pastor.Marynata do
mięsa w Tacos al pastor przyrządzana jest z wielu różnych składników. Nie ma jednego “właściwiego” przepisu na marynatę, każda z restauracji przygotowuje ją inaczej. Najczęsciej używanymi składnikami są
chili,
ananas,
czosnek, różnego rodzaju papryczki,
liść laurowy,
cynamon. Do bardzo wielu przepisów używa się też pasty z arnoty (po angielsku: achiote paste), która jest dość trudno dostępna w Polsce, dlatego też postanowiłam opublikować pierwszy przepis bez tego składnika. Na zdjęciu możecie zobaczyć, że do przepisu użyłam gotowych chrupiących tortilli, jednak szczerze mówiąc myślę, że tacosy najlepiej smakują ze zwykłymi tortillami pszennymi lub
kukurydzianymi. Przymierzam się do zakupu praski do tortilli i wtedy z pewnością tacosy
będę serwować z plackami domowej roboty. To co, do dzieła! Przygotujmy Tacos al pastor.Przepis na Tacos al pastor znajdziecie poniżej.
Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 45 minutW
sumie: 1 godzina 15 minutPorcje: 10 tacosSkładniki500 g
wieprzowiny (
szynka,
łopatka lub
karkówka)2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka mielonego
czosnku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżka
sosu sojowego¼ szklanki
wody z
ananasa w puszce200 g
ananasa w kawałkach1 biała
cebulaczerwona cebula marynowana w pomarańczach10 tortilli do tacos
kolendralimonki (opcjonalnie, do smaku)PrzygotowaniePrzygotować
mięso:
Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plastry, jak na kotlety.W szklance dokładnie wymieszać składniki marynaty:
sok z ananasa,
ostrą paprykę,
czosnek,
oregano,
sos sojowy,
sól,
pieprz.
Mięso przełożyć do płaskiego naczynia i dokładnie wymieszać z marynatą.Przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.Zamarynowane
mięso wyciągnąć z lodówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym plaster po plastrze przekładając je
cebulą.Można także całość spiąć długim patyczkiem do szaszłyków.Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, następnie włączyć termoobieg lub funkcję grill i piec kolejne 15 minut, aby bardziej się przyrumieniło.Po wyjęciu z piekarnika
mięso kroić jak na kebab.Pokrojone kawałki
mięsa wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu żaroodpornym.Zamarynować
czerwoną cebulę:
Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i zalać świeżo wyciśniętym
sokiem pomarańczy. Sok powinien przykrywać całkowicie
cebulę, w razie potrzeby można dolać odrobinę
wody.Odstawić na minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.Przygotować tacos:Składać tacos (ja użyłam gotowych skorup do tacos, ale można użyć też domowych lub zwykłych tortilli).Na tortilli ułożyć trochę
mięsa, kilka kawałków
ananasa, marynowaną
czerwoną cebulę i całość posypać świeżą
kolendrą.Przed jedzeniem skropić
sokiem z limonki i polać wybranym meksykańskim
ostrym sosem. Pycha!3 . 5.3251
Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!