ßßß
Author: Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 45 minutW sumie: 1 godzina 15 minutPorcje: 10 tacosSkładniki500 g wieprzowiny (szynka, łopatka lub karkówka)2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka mielonego czosnku1 łyżeczka oregano1 łyżeczka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżka sosu sojowego¼ szklanki wody z ananasa w puszce200 g ananasa w kawałkach1 biała cebulaczerwona cebula marynowana w pomarańczach10 tortilli do tacoskolendralimonki (opcjonalnie, do smaku)PrzygotowaniePrzygotować mięso:Mięso wieprzowe pokroić w cienkie plastry, jak na kotlety.W szklance dokładnie wymieszać składniki marynaty: sok z ananasa, ostrą paprykę, czosnek, oregano, sos sojowy, sól, pieprz.Mięso przełożyć do płaskiego naczynia i dokładnie wymieszać z marynatą.Przykryć i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.Zamarynowane mięso wyciągnąć z lodówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym plaster po plastrze przekładając je cebulą.Można także całość spiąć długim patyczkiem do szaszłyków.Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, następnie włączyć termoobieg lub funkcję grill i piec kolejne 15 minut, aby bardziej się przyrumieniło.Po wyjęciu z piekarnika mięso kroić jak na kebab.Pokrojone kawałki mięsa wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu żaroodpornym.Zamarynować czerwoną cebulę:Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i zalać świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczy. Sok powinien przykrywać całkowicie cebulę, w razie potrzeby można dolać odrobinę wody.Odstawić na minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.Przygotować tacos:Składać tacos (ja użyłam gotowych skorup do tacos, ale można użyć też domowych lub zwykłych tortilli).Na tortilli ułożyć trochę mięsa, kilka kawałków ananasa, marynowaną czerwoną cebulę i całość posypać świeżą kolendrą.Przed jedzeniem skropić sokiem z limonki i polać wybranym meksykańskim ostrym sosem. Pycha!3 . 5.3251

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!