Wykonanie
Witajcie moje słoneczka, jak wam mija weekend. U mnie od rana gotowanie i sprzątanie, był długi spacer, bo piękne słoneczko - ale wiał zimny wiatr. Teraz zaparzyłam sobie
kawkę i zrobiłam pyszne drożdżóweczki z domowym
dżemem. Wyszły rewelacyjne, tak więc jak macie ochotę to się częstujcie. Ja kocham robić
drożdżowe i je jeść, nie wyobrażam sobie życia bez
drożdżowego. A wy co najbardziej lubicie ?Zostawiam wam przepis i życzę wam cudownego wieczorku i odpoczynku.Składniki:- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 2
jajka + żółtko- 100 g
cukru- 250 ml ciepłego
mleka- 100 g
masłanadzienie- domowy
dżem - u mnie
śliwkowykruszonka- 25 g
masła- 30 g
cukru- 40 g mąki pszennejDo kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę -
masło rozcieram z
cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po czubatej łyżce
dżemu, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem na blaszkę.Smaruje rozbełtanym
białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone
bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.