Wykonanie
Od wczoraj moje dzieciaki chodziły za mną i marudziły, że mają ochotę na coś słodkiego. Tak, połowa tygodnia już praktycznie za nami, więc jak to może być, że w domu brakuje słodkości?:) Od pewnego czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek.Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek
drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z
dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje ciacho sobie spokojnie wyrastało
Składniki:3 szklanki
mąki10 dag
drożdży1 1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1
masło4
jajka1/2 słoiczka
dżemuWykonanie:
Drożdże mieszam z ciepłym
mlekiem, łyżką
cukru i łyżką
mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość dodaję do niego roztrzepane
jajka, resztę
cukru, rozpuszczone
masło i pozostała
mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną
masłem, rozsmarowuję
dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C,
potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś 30- 35 min. Placek jest gotowy, gdy zarumieni się na wierzchu, a jego boki zaczną odstawać od blachy. Wyłączam piekarnik zostawiając w min "drożdżówkę" na ok 15 min.
Potem wyjmuję z piekarnika i czekam, aż ostygnie.