ßßß Cookit - przepis na Smażone ciasteczka drożdżowe

Smażone ciasteczka drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Jest środek tygodnia, mam ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt wymagającego. W lodówce zostało mi trochę drożdży, których termin przydatności do spożycia niedługo minie. Hmmm... pierwsze skojarzenie: drożdże = czasochłonność. Ale daję drożdżom szansę - przeszukuję internet i znajduję ten przepis na smażone ciasteczka. Po ich wykonaniu zadaję sobie pytanie: dlaczego nie trafiłam na ten przepis wcześniej? :) Ciasteczka wyszły świetne, naprawdę. A ich wykonanie zajęło nie więcej niż 30-40 minut. Tylko proponuję od razu zrobić z podwójnej ilości składników, ponieważ baaaardzo szybko znikają :)
Składniki (na ok. 20 szt.):
2 szklanki i 2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 jajko
1 płaska łyżka cukru
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki masła
ok. pół słoika dżemu (dowolnego) na nadzienie
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Gotowy rozczyn przelać do miski z przesianą mąką. Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować (wielkość placka ok. 43 cm x 43 cm) i wykroić w nim małe kwadraty. Na kwadrat nałożyć konfiturę i zakryć drugim kwadratem od góry. Zlepić boki. Można to zrobić za pomocą widelca, pozostanie ładny wzorek. Ciasteczka smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/10/smazone-ciasteczka-drozdzowe.html