ßßß
Oczywiście jeśli mowa o teramisu to nie można nasączyć biszkoptu kawą. Trzeba zaparzyć herbatę matcha! Dodatkowo do herbaty dodałam imbir i miód. Krem z mascarpone przyrządziłam z winem marsala. Dodatkowym akcentem w tym deserze jest curd z marakui i cytryny. Teraz możecie sobie wyobrazić jak ten torcik smakuje, prawda? A jeśli jesteście bardzo ciekawi przepisu to możecie skorzystać z przepisu poniżej.
8 porcjiSkładniki:Biszkopt4 jajka180 g cukru50 g pszennej mąki50 g ziemniaczanej mąkiszczypta soliDo nasączenia1 łyżeczka herbaty matcha100 ml wrzątku½ łyżeczki mielonego imbiru1 łyżka mioduKrem mascarpone2 jajka, białka i żółtka oddzielnie250 g mascarpone3 łyżki marsala5 łyżek cukru pudruCurd z marakui i cytryny4 duże owoce marakui3 łyżki soku z cytryny2 żółtka1 jajko80 g cukru1½ łyżki mąki ziemniaczanej50 g masłaDo dekoracji1 łyżeczka herbaty matchaowoce physalis
Zacznij od pieczenia biszkoptu nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj z cukrem i solą do białości. Obie mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony i wystudzony biszkopt rozkrój na dwa placki.Ugotuj curd. W małym rondelku umieść cukier. Przekrój owoce marakui na pół, wydrąż miąższ i dodaj do cukru. Gotuj krótko, do rozpuszczenia cukru. Przepuść mieszankę przez sito. Do ostygniętej marakui dodaj żółtka, jajka i sok cytrynowy wymieszany z ziemniaczaną mąką. Cały czas mieszając trzepaczką balonową doprowadź krem do wrzenia, ale nie gotuj tylko od razu zdejmij z kuchni jak się pojawią pierwsze pęcherzyki, a sam krem zacznie gęstnieć. Mieszaj krem przez 2 minut aby lekko ostygł. Dodaj masło w kawałkach i mieszaj aż masło połączy się z kremem, a ten będzie gładki i lśniący.W naczyniu zmiksuj żółtka z cukrem pudrem. Dodaj marsala i mascarpone. Zmiksuj na puszysto. Następnie ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z kremem mascarpone.Zalej matcha, imbir i miód wrzątkiem. Ostudź.Montowanie tortuNa talerzu połóż pierwszy placek. Otocz go metalową obręczą. Jeśli nie dysponujesz metalową obręczą to montuj tort w tortownicy od pieczenia biszkoptu. Nasącz placek herbatą matcha. Następnie nałóż połowę curdu i połowę kremu. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Nasącz placek resztą herbaty, posmaruj curdem i przykryj resztą kremu mascarpone. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem oprósz torta herbatą matcha i udekoruj owocami. Smacznego!