Wykonanie
Czy spotkaliście się z nazwą teramisu? Nie, nie popełniłam literówki. Inspiracją do tego deseru jest oczywiście włoskie tiramisu, ale ten deser, a w przypadku tego przepisu mini torcik, nazywa się teramisu, ponieważ przyrządza go się z dodatkiem
herbaty matcha. Uwielbiam
herbatę matcha. Na blogu znajdziecie przepis na sernik matcha . Mini torcik teramisu z
herbatą matcha jest równie pyszny!Przyrządziłam ten deser na Walentynki… Wiem, że nie opublikowałam go wcześniej, bo niestety miałam dużo innych zajęć no i chciałam też poświętować. Ale ten deser pasuje na każdą okazję i jeśli macie chęci to możecie go zrobić choćby już na niedzielę. U nas torcik został zjedzony błyskawicznie. Wszystkim bardzo smakował. Można go przyrządzić z gotowych
biszkoptów Savoiardi… Jakie szczęście, że nie muszę wymawiać tego słowa… he, he… Ja, jednak upiekłam mój wypróbowany
biszkopt.
Oczywiście jeśli
mowa o teramisu to nie można nasączyć
biszkoptu kawą. Trzeba zaparzyć
herbatę matcha! Dodatkowo do
herbaty dodałam
imbir i
miód. Krem z
mascarpone przyrządziłam z
winem marsala. Dodatkowym akcentem w tym deserze jest
curd z
marakui i
cytryny. Teraz możecie sobie wyobrazić jak ten torcik smakuje, prawda? A jeśli jesteście bardzo ciekawi przepisu to możecie skorzystać z przepisu poniżej.
8 porcjiSkładniki:
Biszkopt4
jajka180 g
cukru50 g
pszennej mąki50 g
ziemniaczanej mąkiszczypta
soliDo nasączenia1 łyżeczka
herbaty matcha100 ml wrzątku½ łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżka
mioduKrem
mascarpone2
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie250 g
mascarpone3 łyżki
marsala5 łyżek
cukru pudruCurd z
marakui i
cytryny4 duże
owoce marakui3 łyżki
soku z cytryny2
żółtka1
jajko80 g
cukru1½ łyżki
mąki ziemniaczanej50 g
masłaDo dekoracji1 łyżeczka
herbaty matcha
owoce physalis
Zacznij od pieczenia
biszkoptu nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu.
Jajka zmiksuj z
cukrem i
solą do białości. Obie
mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Sprawdź patyczkiem czy
biszkopt jest upieczony. Upieczony i wystudzony
biszkopt rozkrój na dwa placki.Ugotuj
curd. W małym rondelku umieść
cukier. Przekrój
owoce marakui na pół, wydrąż miąższ i dodaj do
cukru. Gotuj krótko, do rozpuszczenia
cukru. Przepuść mieszankę przez sito. Do ostygniętej
marakui dodaj
żółtka,
jajka i
sok cytrynowy wymieszany z
ziemniaczaną mąką. Cały czas mieszając trzepaczką balonową doprowadź krem do wrzenia, ale nie gotuj tylko od razu zdejmij z kuchni jak się pojawią pierwsze pęcherzyki, a sam krem zacznie gęstnieć. Mieszaj krem przez 2 minut aby lekko ostygł. Dodaj
masło w kawałkach i mieszaj aż
masło połączy się z kremem, a ten będzie gładki i lśniący.W naczyniu zmiksuj
żółtka z
cukrem pudrem. Dodaj
marsala i
mascarpone. Zmiksuj na puszysto. Następnie ubij pianę z
białek i delikatnie wymieszaj z kremem
mascarpone.Zalej matcha,
imbir i
miód wrzątkiem. Ostudź.Montowanie
tortuNa talerzu połóż pierwszy placek. Otocz go metalową obręczą. Jeśli nie dysponujesz metalową obręczą to montuj tort w tortownicy od pieczenia
biszkoptu. Nasącz placek
herbatą matcha. Następnie nałóż połowę
curdu i połowę kremu. Przykryj drugim plackiem lekko dociskając. Nasącz placek resztą
herbaty, posmaruj
curdem i przykryj resztą kremu
mascarpone. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem oprósz
torta herbatą matcha i udekoruj
owocami. Smacznego!