Crêpes Suzette – płonące naleśniki

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto naleśnikowe – na 6 naleśników
100 g mąki
240 ml mleka
2 jajka
3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
1/3 łyżeczki soli
sos – na 4 naleśniki
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy – (ok. 130 ml soku)
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z pół cytryny
50 g cukru
65 g masła
4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki likieru i 2 łyżki brandy)
Wykonanie
przygotować naleśniki – podaję przepis na 6 sztuk, bo akurat tyle wychodzi z całych dwóch jajek. Natomiast do Crêpes Suzette wykorzystamy tylko 4 naleśniki, ponieważ to ilość idealnie mieszcząca się na standardowej patelni, podczas ich podsmażania w sosie. Pozostałe naleśniki możecie wykorzystać w inny sposób, lub też zrobić odpowiednio więcej sosu
składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
zetrzeć skórkę z 1/2 pomarańczy, wycisnąć sok z 2 pomarańczy i z 1/2 cytryny. Oba soki zlać razem i dodać skórkę na sporej patelni wysypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu aż całkiem się rozpuści i zacznie brązowieć. Gdy uzyska złoto-brązowy kolor szybko wlać soki (uważać bo gwałtownie pryska!) i podgrzewać aż cały karmel rozpuści się w soku. Od czasu do czasu przemieszać. Na początku karmel się zbryli, ale po dłużej chwili podgrzewania na pewno rozpuści się w soku, więc się nie przejmujcie i podgrzewajcie do skutku
gdy to się stanie dodać masło i mieszać aż połączy się ono i sos stanie się jednolity
wtedy wziąć nasze 4 naleśniki i po kolei maczać sosie i składać na patelni. Najpierw zanurzyć pół pierwszego naleśnika i złożyć go na patelni na pół tak, by wymoczona strona znalazła się w środku, a następnie złożyć go jeszcze raz tak, by składana do środka strona była wymaczana i finalnie naleśnik był złożony w ćwiartkę. To samo powtarzać z pozostałymi naleśnikami, manewrując sosem na patelni. Najtrudniej będzie z ostatnim, naleśnikiem, bo będziemy już mieć mało miejsca na patelni, ale gwarantuję, że sosu starczy akurat na 4 naleśniki i aby ułożyć je na patelni w ten sposób jak na zdjęciu
jeśli przygotowujecie naleśniki dla dzieci, możecie pominąć etap z alkoholem – naleśniki są gotowe. Jeśli natomiast chcecie alkoholową wersję, ale boicie się podpalić naleśniki możecie tylko wlać alkohol i podgrzewać sos z naleśnikami, aż alkohol odparuje – również będą pyszne
podpalanie naleśników – 1 sposób
do naleśników wlać likier pomarańczowy (jaki powinien być dokładnie i dlaczego, opisuję we wpisie) i chwile podgrzewać patelnie – alkohol musi być gorący żeby się zapalił. Podpalić i nie nachylać się nad patelnią! Płomień zgaśnie sam, gdy cały alkohol się wypali
od razu serwować gorące naleśniki i polać je pozostałym sosem
podpalanie naleśników – 2 sposób
gdy zależy Wam na fajnym efekcie, a ogień Wam nie straszny, możecie też podgrzać likier pomarańczowy w małym garnuszku i gdy będzie gorący podpalić go i przelać zawartość na naleśniki, które już na przykład stoją na stole gotowe do serwowania – albo jeszcze na patelni, albo w dużym ceramicznym półmisku. W praktyce płonący w garnuszku alkohol przeleje się na wasze naleśniki cały czas się paląc, jeszcze krótką chwilę zapłoną naleśniki, a potem płomień sam zgaśnie
to taki efektowny sposób, ale bądźcie przy nim bardzo ostrożni bo to jednak ogień, alkohol też odrobinę pryska, więc dobrze, by półmisek lub patelnia były duże, a wokół sporo przestrzeni i nic łatwopalnego i goście w odpowiednim oddaleniu!
od razu serwować gorące naleśniki i polać je pozostałym sosem
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/crepes-suzette-plonace-nalesniki