Wykonanie
Czego bardzo często nie może zabraknąć na naszym stole? Odpowiedź jest prosta – przekąsek! Co jednak zrobić, gdy ktoś z naszych domowników lub gości ma nietolerancję laktozy? Co przygotować, by wszyscy mogli cieszyć się karnawałowymi smakami?Nietolerancja laktozy to zaburzenie, które staje się coraz bardziej powszechne wśród naszego społeczeństwa, z roku na rok dotyka coraz więcej osób. Podstawową formą leczenia tej dolegliwości jest odpowiednia dieta, która polega na wyeliminowaniu produktów zawierających laktozę, czyli
cukier mleczny. Co jednak w sytuacji, gdy cenimy sobie smak i wartości odżywcze jakie
daje nam
nabiał, który jest naturalnym źródłem laktozy? Rozwiązaniem i odpowiedzią rynku na rosnące zapotrzebowanie konsumentów zmagających się z tym problemem są wyroby
mleczne niezawierające tego
cukru.Jakie przekąski przygotować na karnawałowy stół, by było oryginalnie, smacznie, zdrowo i bezlaktozowo?
Drożdżowe rogaliki z
twarogiemPączki i
faworki możemy kupić w każdej
cukierni i na pewno w czasie karnawału będziemy
mieli niejednokrotnie okazję zjeść te popularne słodkości. Postawmy na coś niepowtarzalnego i zaskakującego. Kruche i delikatne rogaliki z dodatkiem
twarogu bez laktozy są tak pyszne, że nie potrzebują nadzienia, choć oczywiście można je przełożyć na przykład
dżemem lub
kremem czekoladowym. Będą nie tylko idealnie prezentować się na karnawałowym
stole, ale także wybornie smakować.Składniki:240 g
mąki pszennej120 ml ciepłego
mleka Łaciate 3,2% bez laktozy100 g
twarogu Mazurski Smak bez laktozy półtłusty3,5 g
drożdży instant1 łyżka
cukru1 łyżka
olejuDodatkowo:1
jajkocukier do posypaniaPrzygotowanie: W misce mieszkamy
mąkę z
drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wyciągamy z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy
serek. Następnie trójkąty zawijamy, formujemy rogaliki. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, do zrumienienia.Bezglutenowe i bezlaktozowe bułeczki bez pieczeniaSłodkości słodkościami, ale nie zapominajmy także o przekąskach bardziej wytrawnych. Na spotkania w szerszym gronie lub na rodzinny posiłek znakomitym rozwiązaniem są sałatki. Jeśli podamy je ze świeżutkimi bułeczkami, to będą nie tylko zdrowe, ale także pożywne. Sprawdzą się również jako dodatek do warzywnych past i hummusu.Składniki suche:150 g
mąki bezglutenowej (np. jaglanej)½ łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
cukru trzcinowegoSkładniki mokre:2
jajka100 ml
mleka Łaciate 3,2% bez laktozy1 łyżka
oleju z pestek
winogronPrzygotowanie: Suche składniki przesiewamy do miski, wszystko razem mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masę przelewamy do foremek i umieszczamy w garnku wypełnionym
wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut. Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek.Więcej przepisów na pyszne przekąski idealne na karnawałowy stół znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.