ßßß Cookit - przepis na Smalec lub olej do smażenia

Smalec lub olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Jedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :)
Składniki:
40 dag mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania)
15 dag cukru
20 dag twarogu
1 jajko
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
Mąkę i cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajko, dodajemy twaróg, olej, mleko i proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką.
Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki.
Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy obustronnie na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po chwili posypujemy cukrem pudrem.
Oczywiście najlepsze są od razu po usmażeniu :)
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/02/oponki-krazki-paczki-serowe.html