Wykonanie
Jedne z pierwszych przepisów na oponki jakie robiłam :) Mam go już od ponad 15 lat :) Prawdopodobnie pochodzi od mojej babci, ale tego nie jestem pewna. W każdym razie oponki wychodzą pyszne i robi się je bardzo szybko. Polecam :)
Składniki:40 dag
mąki (+ ok. ½ szklanki do podsypania)15 dag
cukru20 dag
twarogu1
jajko6 łyżek
oleju6 łyżek
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCukier puder do posypania
Mąkę i
cukier wsypujemy do miski, robimy w nich dołek, do którego wbijamy
jajko, dodajemy
twaróg,
olej,
mleko i
proszek do pieczenia. Całość razem mieszamy widelcem lub szpatułką.Wyrobione ciasto wałkujemy, a następnie wycinamy z niego, przy pomocy szklanki i kieliszka oponki.
Wycięte oponki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy obustronnie na złoty kolor. Upieczone oponki wyjmujemy na siatkę do frytek lub papier kuchenny, by nadmiar tłuszczu z nich spłynął. Po chwili posypujemy
cukrem pudrem.
Oczywiście najlepsze są od razu po usmażeniu :)R E K L A M A