ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

„Szybkie” (jak na możliwości drożdży) ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba wiele się napracować. Wychodzi puszyste a przy tym fajnie wilgotne i przede wszystkim długo utrzymuje się świeże. Oczywiste jest, że najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale z czasem w smaku nie traci zbyt wiele. Polecam z każdym rodzajem owoców: świeżymi, mrożonymi lub z kompotu.
Przepis pochodzi od mojej znajomej.
Składniki na średnią podłużną blachę:
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka ciepłego mleka
5 całych jajek
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki pszennej
Kruszonka:
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
10 dag margaryny/masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
proszek do pieczenia, na końcówce noża
Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto potem sporo wyrasta
Składniki kruszonki wymieszać i zagniatać w palcach małe okruszki.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce w takiej kolejności, w jakiej podane są w przepisie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja położyłam w zlewie wypełnionym ciepłą wodą) na 1 godzinę, do czasu aż na powierzchni mąki pojawią się drożdże. Po tym czasie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok. 15 minut. Następnie na wierzch wyłożyć owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Ciasto bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania.html