ßßß Cookit - przepis na KREM Z 44 ZĄBKÓW CZOSNKU

KREM Z 44 ZĄBKÓW CZOSNKU

nazwa

Wykonanie

Mogłoby się wydawać, że zupa ugotowana na takiej ilości czosnku będzie nie do zjedzenia. Ale po ugotowaniu i upieczeniu, czosnek sporo traci na swojej “mocy”. Całość łagodzi również, lekko słodkie w smaku, mleczko kokosowe. Zupa ma przyjemną, kremową konsystencję. Świetnie smakuje z grubo pokrojonymi grzankami.
SKŁADNIKI / 2-3 porcje
czosnek, 44 ząbki (około 4 główek)
oliwa z oliwek, 1 łyżka
cebula, 1 średnia
masło, 1 łyżka
suszony tymianek, 1 łyżeczka
bulion, 1 l
sól, pieprz
mleczko kokosowe, 170 ml
DO PODANIA
grzanki
24 nieobrane ząbki czosnku umieścić na kawału folii aluminiowej. Polać oliwą. Zawinąć folię. Czosnek piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pozostały czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać. Oba składniki zeszklić na maśle razem z suszonym tymiankiem.
Wlać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut do momentu, aż czosnek zmięknie. Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i dodać do zupy. Zmiksować.
Wlać mleczko i gotować jeszcze chwilę bez pokrywki. Krem podawać z grzankami.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/krem-z-44-zabkow-czosnku