Wykonanie
Mogłoby się wydawać, że zupa ugotowana na takiej ilości
czosnku będzie nie do zjedzenia. Ale po ugotowaniu i upieczeniu,
czosnek sporo
traci na swojej “mocy”. Całość łagodzi również, lekko słodkie w smaku,
mleczko kokosowe. Zupa ma przyjemną, kremową konsystencję. Świetnie smakuje z grubo pokrojonymi grzankami.SKŁADNIKI / 2-3 porcje
czosnek, 44 ząbki (około 4 główek)
oliwa z oliwek, 1 łyżka
cebula, 1 średnia
masło, 1 łyżkasuszony
tymianek, 1 łyżeczka
bulion, 1 l
sól,
pieprzmleczko kokosowe, 170 mlDO PODANIAgrzanki24 nieobrane ząbki
czosnku umieścić na kawału folii aluminiowej. Polać
oliwą. Zawinąć folię.
Czosnek piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Pozostały
czosnek obrać.
Cebulę drobno posiekać. Oba składniki zeszklić na
maśle razem z suszonym
tymiankiem.Wlać
bulion. Przyprawić
solą i
pieprzem. Gotować około 30 minut do momentu, aż
czosnek zmięknie. Upieczony
czosnek wycisnąć z łupinek i dodać do zupy. Zmiksować.Wlać mleczko i gotować jeszcze chwilę bez pokrywki. Krem podawać z grzankami.