Wykonanie
Nie ma lepszej przekąski, niż świeże
pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z
grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić
oliwą z oliwek. Pycha!
3 / 4 szklanki suchego
grochu0,3 kg dyni
masłowej lub hokkaido1
cebula3 ząbki
czosnkutymianek,
bazylia, cząber,
pieprz,
sóloliwa z oliwekGroch namoczyć dzień wcześniej, następnie opłukać i ugotować do miękkości.
Dynie pokroić na małe cząstki i upiec w piekarniku do miękkości i zmiksować razem z
grochem na gładką masę.
Cebulę poszatkować i podsmażyć na małym ogniu do miękkości na
oliwie. Następnie dodać
groch i
dynię,
przyprawy i zmiażdżony
czosnek, dodać
oliwę z oliwek, tak aby masa była mniej sucha i nabrała jedwabistości.
Oliwę można zastąpić
masłem. Pasta najlepiej smakuje na ciepło.