Wykonanie
AdvertisementsPyszne bułeczki
drożdżowe, łatwe i niedrogie w przygotowaniu.SKŁADNIKI3 szklanki
płatków owsianych4 ½ szklanki wrzącej
wody¼ szklanki
brązowego cukru¾ szklanki
oleju70 g świeżych
drożdży2 szklanki pełnoziarnistej
mąki pszennej4 szklanki białej
mąki pszennej¾ łyżki
soliWYKONANIE :
Płatki owsiane zalać w szklanej misce wrzącą
wodą i zostawić je pod przykryciem około 30 minut, aby zmiękły i napęczniały.Gdy będą jeszcze ciepłe, ale już nie gorące dodać do nich
drożdże,
brązowy cukier i
olej. Wymieszać składniki łyżką.Dodać oba rodzaje
mąki oraz
sól i wymieszać ręką – ciasto powinno być dość luźne, co sprawi, że będzie się kleiło do rąk. Gdy uznamy, że jest zbyt luźne, można dodać niewielką ilość
mąki.Stolnicę oprószyć obficie
mąką i wyłożyć na nią ciasto. Rozwałkować je na wysokość około 2 cm. Wykrawać szklanką lub
kubkiem równe krążki.Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nich wycięte bułeczki. Włożyć obydwie blachy na raz do piekarnika i piec w temperaturze 185 stopni C przez około 30-40 minut z użyciem funkcji termoobieg.
[Głosów: 0 Average: 0 /5]