Wykonanie
Chrupiąca przylepeczka z domowego
chleba... Czujecie ten smak? Kilka tanich naturalnych składników i trochę chęci wystarczy, by w całym domu unosił się uspakajający zapach pieczonego
chleba i niesamowicie pyszne, choćby tylko z
masełkiem, fantastyczne kanapki.Składniki
2 szklanki
płatków owsianych2,5 szklanki
mąki pszennej (użyłam uniwersalnej)3-4 dag świeżych
drożdżyokoło 2 szklanek
wody2-3 łyżki
oleju1 kopiasta łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliulubione suszone
zioła (opcjonalnie)PrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Płatki owsiane (można je wcześniej przepłukać na sicie po bieżącą
wodą) zalewam szklanką gorącej
wody i mieszam. Odstawiam na pół godziny, żeby spęczniały i zmiękły. Suche
płatki są zbyt ostre , przez co
chleb nie jest najlepszy w smaku.2.
Mąkę mieszam ze
solą bardzo dokładnie. Robię dołek na środku, wsypuję pokruszone
drożdże, które posypuje
cukrem i polewam niewielką ilością ciepłej
wody (nie może być gorąca ani zimna).3. Kiedy
drożdże podrosną (pojawi się na ich powierzchni charakterystyczna pianka) dodaję płaską łyżeczkę suszonych
ziół i
płatki owsiane.
Wodę dodaję ostrożnie, bo nie chcę, żeby ciasto było za rzadkie. Dolewam jeszcze
olej i wyrabiam około 3 minut. Formuje z ciasta podłużny bochenek i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
4. Nastawiam piekarnik na 195 stopni C.
Chleb nacinam nożem w kilku miejscach, dzięki temu nie powinien niekorzystnie pękać podczas pieczenia. Smaruję
olejem wierzch, dla chrupiącej skórki i przeciw raptownemu wyparowywaniu
wody. Układam
chleb na blasze (najlepiej, jakby się piekł na kamieniu lub ceramicznej płytce).Wkładam na 20 minut do piekarnika z temp. 195 stopni C. a kolejne 20 minut piekę w obniżonej temperaturze do 185 stopni C. (grzałka góra-dół)5. Po wyjęciu z piekarnika
chleb przewracam na drugą stronę, żeby dobrze odparował. Pukając w spód bochenka powinien wydobywać się z niego głuchy dźwięk.Polecam i życzę tylko udanych wypieków.