Wykonanie
Od dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu
pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki
chleba ani
bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki, lecz zamiast
mąki pszennej dodałam
mąki pszenno - razowej i posypałam
pestkami z dyni i
płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :)
Składniki:3 szklanki
mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio )3/4 szkl. ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży3 łyżki
olejupłaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukrupestki dyni ( użyłam firmy Symbio )
płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio )
Sposób przygotowania:Z
drożdży , ciepłej
wody ,
cukru i 1 łyżki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę, dodać
olej ,
sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie.Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na kolejne 25 minut.Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć
wodą.Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać wierzch np.
pestkami dyni i
płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika.Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut.Średnich bułeczek z tego przepisu wychodzi sztuk 9.