ßßß Cookit - przepis na Owsiane podpłomyki

Owsiane podpłomyki

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię wszelakie placki chlebowe na śniadanie czy kolację. Można serwować je z pastami (np. hummus, pasta z ciecierzycy) albo po prostu z sosem czosnkowym. Na blogu jest przepis na podpłomyki, proziaki czy placki z gotowanych ziemniaków . Tym razem inspirację zaczerpnęłam od Tosi na owsiane podpłomyki.
inspiracja
250 g mąki pszennej
50g płatków owsianych błyskawicznych
200 ml letniej wody
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z płatkami, solą i wodą, a następnie zostawić na 20 minut pod przykryciem.
Podzielić ciasto na kilka części i podsypując mąką wywałkować cienkie podłużne placki.
Placki skropić olejem z jednej strony i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
Podgrzewać około 2 minut, skropić olejem drugą stronę i przerzucić placek aby pogrzał się z drugiej.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2016/04/owsiane-podplomyki.html