Wykonanie
Bardzo lubię wszelakie placki
chlebowe na śniadanie czy kolację. Można serwować je z pastami (np. hummus, pasta z
ciecierzycy) albo po prostu z
sosem czosnkowym. Na blogu jest przepis na podpłomyki, proziaki czy placki z gotowanych
ziemniaków . Tym razem inspirację zaczerpnęłam od Tosi na owsiane podpłomyki.inspiracja
250 g
mąki pszennej50g
płatków owsianych błyskawicznych200 ml letniej
wodyłyżeczka
soli2 łyżki
olejuMąkę wymieszać z
płatkami,
solą i
wodą, a następnie zostawić na 20 minut pod przykryciem.Podzielić ciasto na kilka części i podsypując
mąką wywałkować cienkie podłużne placki.Placki skropić
olejem z jednej strony i wrzucić na rozgrzaną patelnię.Podgrzewać około 2 minut, skropić
olejem drugą stronę i przerzucić placek aby pogrzał się z drugiej.