Wykonanie
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy! Czy jest tu ktoś kto nie lubi pizzy? W tym roku święto przypada idealnie w sobotę więc nie ma wymówek, że czasu mało więc zamówię pizzę. Dziś zarządzam wspólne, rodzinne wypiekanie pizzy!Jeśli macie kamień do pizzy to super, jeśli dysponujecie tylko piekarnikiem też ekstra bo z pewnością wyjdzie 😉 Tak się składa, że mam dla Was genialny przepis na ciasto do pizzy, które już wielokrotnie testowałam i zawsze wychodzi. Tak, przepis na ciasto, bo to podstawa i tu warto wiedzieć jakie proporcje zapewnią rewelacyjną pizzę, a składniki każdy lubi inne więc dobierzcie je wedle uznania.Składniki na ciasto (2 placki):
Mąka pszenna 3 szklanki
Drożdże 1/3 kostki (kostka= 100 g)
Woda letnia 2/3 szklanki
Sól szczypta
Olej 3 łyżkiSposób przygotowania:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy
olej,
sól. W wodzie rozprowadzamy
drożdże, mieszamy dokładnie i zawartość szklanki przelewamy do miski. Całość zagniatamy w kulkę ( w razie potrzeby możemy podsypać
mąką w trakcie zagniatania), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut lub do momentu podwojenia objętości.Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na cienkie placki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ciasto gotowe. Teraz czas wyciągnąć wszystko co kryje się w lodówce i skomponować ulubione smaki. Składniki układamy na cieście i pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na 12 minut.
Nasze ulubione połączeniaJa, tak przygotowane ciasto smaruje zazwyczaj
sosem pomidorowym na bazie koncentratu,
czosnku i przypraw lub
ketchupu z
cukinii. Dodaje podsmażone
pieczarki z
cebulką,
kiełbasę,
oliwki,
paprykę,
kukurydzę tworząc domową Wiejską koniecznie z
papryczkami jalapeno . Zdecydowanie faworyt mojego
Męża.
Mój faworyt to zielone pesto (można pominąć),
gruszka,
szynka parmeńska, gorgonzola i
rukola <3 Najlepsza! Myślę, że obie wersje powstaną na tegoroczny dzień pizzyA Ty jakie składniki na pizzy lubisz najbardziej? Świętujesz ze mną dzień pizzy?PozdrawiamSmakUla.[Głosów:0 Średnia:0/5]