ßßß Cookit - przepis na TORT CZEKOLADA-POMARAŃCZA

TORT CZEKOLADA-POMARAŃCZA

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
BISZKOPT
jajka (L), 7 szt.
sól, szczypta
drobny cukier, 240 g
mąka tortowa, 160 g
mąka ziemniaczana, 45 g
kakao, 30g
NASĄCZENIE
kawa, 350 ml
cukier brązowy, 2-3 łyżki
wódka pomarańczowa, 100 ml
sok z pomarańczy, 50 ml
konfitura pomarańczowa, 400 g
KREM CZEKOLADOWY
śmietana tortowa 36%, 375 ml
bita śmietana w proszku (śnieżka), 150 g
mascarpone, 375 g
gorzka czekolada, 200 g
żelatyna, 4 płatki
śmietana tortowa 36%, 375 ml
mascarpone, 375 g
bita śmietana w proszku (śnieżka), 150 g
skórka z 1 pomarańczy
sok z pomarańczy, 300 ml
żelatyna, 8 płatków
PRZYBRANIE
brokat jadalny w sprayu w kolorze rose gold
posypka perełki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać dwukrotnie. Wsypać do reszty składników, również etapami, bardzo delikatnie mieszając.
Dno blaszki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli biszkopt za bardzo będzie się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wystygnie podzielić je na 3 równe części. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej. Łatwiej jest wtedy go podzielić.
Składniki na nasączenie wymieszać i wystudzić.
Pierwszy blat ułożyć na paterze. 1/3 płynu polać równomiernie ciasto. Następnie posmarować połową dżemu.
Mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wsypać śnieżkę, zmiksować. Dodać mascarpone i chwilę miksować na wolnych obrotach – UWAGA! Tutaj używam składników z obu kremów.
Krem podzielić na 2 części. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu (użyłam zdecydowanie mniejszej ilości wody). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki kremu, wymieszać, dodać do całości i delikatnie połączyć.
Do części z mniejszą ilością żelatyny dodać czekoladę (lekko przestudzoną) rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do drugiej porcji wlać sok i skórkę z pomarańczy.
Na pierwszym biszkopcie rozmasować równomiernie krem czekoladowy. Dalej należy postępować analogicznie: biszkopt, nasączenie, krem pomarańczowy.
Wierzch tortu i boki posmarować kremami. Czekoladowy od dołu, pomarańczowy na wierzchu, łącząc je i tworząc efekt ombre. Za pomocą łyżki wykonać wzór, obracając tort.
Górę tortu ozdobić jadalnym brokatem w sprayu oraz posypką. Wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/tort-czekolada-pomarancza