ßßß
            
        
Składniki:1 kg żeberek wieprzowych1 cebula2 zielone cebulki2 ząbki czosnku3-4 marchewkikilka pieczarek2 zielone paprykiolej rzepakowysólświeżo mielony pieprz2 gałązki świeżego tymianku1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszona bazylia1 szklanka wodyWykonanie:Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Do dużego garna lub głębokiej patelni wlewamy olej. Na gorącym oleju obsmażamy mięso na złoty kolor, dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i zieloną cebulę dymkę oraz wszystkie przyprawy chwilę smażymy. Następnie podajmy obrane pieczarki smażymy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną w ok. 2 -3 cm kawałki marchew. Mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Na 15-20 minut przed końcem duszenia dodajemy pokrojoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Żeberka podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub pieczywem.Smacznego!