Wykonanie
Jak ratować się w chłodne wieczory? To proste! Zupy, zupy i jeszcze raz zupy! Dziś zupa pieczarkowa w 20 minut, przygotujesz ją ekspresowo. Świetnie sprawdzi się w roli kolacyjnego lekkiego, ale sycącego posiłku jak również może być elementem dwudaniowego obiadu. Wersja podstawowa jest bezmięsna lecz spokojnie można ją urozmaicać.
Składniki:
Pieczarki 6 średnich sztuk
Cebula 1 mała
Olej rzepakowy 1 łyżka
Ziemniak 1 szt
Marchewka 1 szt
Woda 0,7 lCząber
SólPieprzŚmietana 12%Sposób przygotowania:
Pieczarki i
cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnuszku na łyżce
oleju rzepakowego. Przyprawiamy cząbrem (ok. 1 łyżeczka), dodajemy pokrojonego w kostkę
ziemniaka i
marchewkę w talarki, całość mieszamy. Warzywa zalewamy
wodą ok. 700 ml i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku
curry,
solą,
pieprzem,
rozmarynem, dodajemy łyżkę
śmietany 12%. Zupę możemy wzbogacić podsmażoną na suchej patelni
piersią z kurczaka.
Ziemniaka możemy wymienić na
makaron lub
kaszę, pełna dowolność.
Zupa jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Cząber i
rozmaryn idealnie współgrają z
pieczarkami, dając niesamowity aromat zupie. Zupa pieczarkowa będzie idealna na przedświąteczne postne dni czy zimowe, mroźne wieczory.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:1 Średnia:5/5]Podziel się...