ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa w 20 minut!

Zupa pieczarkowa w 20 minut!

nazwa

Wykonanie

Jak ratować się w chłodne wieczory? To proste! Zupy, zupy i jeszcze raz zupy! Dziś zupa pieczarkowa w 20 minut, przygotujesz ją ekspresowo. Świetnie sprawdzi się w roli kolacyjnego lekkiego, ale sycącego posiłku jak również może być elementem dwudaniowego obiadu. Wersja podstawowa jest bezmięsna lecz spokojnie można ją urozmaicać.
Składniki:
Pieczarki 6 średnich sztuk
Cebula 1 mała
Olej rzepakowy 1 łyżka
Ziemniak 1 szt
Marchewka 1 szt
Woda 0,7 l
Cząber
Sól
Pieprz
Śmietana 12%
Sposób przygotowania:
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnuszku na łyżce oleju rzepakowego. Przyprawiamy cząbrem (ok. 1 łyżeczka), dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę w talarki, całość mieszamy. Warzywa zalewamy wodą ok. 700 ml i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku curry, solą, pieprzem, rozmarynem, dodajemy łyżkę śmietany 12%. Zupę możemy wzbogacić podsmażoną na suchej patelni piersią z kurczaka. Ziemniaka możemy wymienić na makaron lub kaszę, pełna dowolność.
Zupa jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Cząber i rozmaryn idealnie współgrają z pieczarkami, dając niesamowity aromat zupie. Zupa pieczarkowa będzie idealna na przedświąteczne postne dni czy zimowe, mroźne wieczory.
Pozdrawiam
SmakUla.
[Głosów:1 Średnia:5/5]
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/zupa-pieczarkowa-w-20-minut