ßßß
Składniki:Pieczarki 6 średnich sztukCebula 1 małaOlej rzepakowy 1 łyżkaZiemniak 1 sztMarchewka 1 sztWoda 0,7 lCząberSólPieprzŚmietana 12%Sposób przygotowania:Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy w garnuszku na łyżce oleju rzepakowego. Przyprawiamy cząbrem (ok. 1 łyżeczka), dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i marchewkę w talarki, całość mieszamy. Warzywa zalewamy wodą ok. 700 ml i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku curry, solą, pieprzem, rozmarynem, dodajemy łyżkę śmietany 12%. Zupę możemy wzbogacić podsmażoną na suchej patelni piersią z kurczaka. Ziemniaka możemy wymienić na makaron lub kaszę, pełna dowolność.
Zupa jest pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Cząber i rozmaryn idealnie współgrają z pieczarkami, dając niesamowity aromat zupie. Zupa pieczarkowa będzie idealna na przedświąteczne postne dni czy zimowe, mroźne wieczory.PozdrawiamSmakUla.[Głosów:1 Średnia:5/5]Podziel się...