Wykonanie
Są takie dni, kiedy mama jest chora, czuje się fatalnie i nie jest w stanie zwlec się z łóżka. Ale kuchnia pracuje normalnie Jeśli tak jak ja, macie w domu małego kucharza, jesteście uratowane i jest spora szansa, że nie będziecie głodne w czasie choroby. Dziś mój syn zaserwował mi
bułki maślane z
mąki pełnoziarnistej. I dostałam także pyszną
kawę. Niebo w gębie!
Składniki:330 gr
mąki pełnoziarnistej25 gr świeżych
drożdżyPół szklanki ciepłego
mleka (u nas owsiane)20 gr
cukru (u nas trzcinowy)25 gr miękkiego
masła1
jajkoSzczypta
soliJajko - do posmarowania
bułekKruszonka40 gr
mąki pełnoziarnistej25 gr zimnego
masła25 gr
cukruWykonywanie:Przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą składniki. Zagniataj palcami kruszonkę, tak aby wyglądała jak piasek.Do miski wkrusz
drożdże i dodaj łyżeczkę
cukru. Odstaw aż zacznie bąbelkować. W dużej misce połącz
mąkę, resztę
cukru,
mleko,
drożdże,
sól i
jajko. Wyrabiaj aż masa będzie gładka i elastyczna. Odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Uformuj bułeczki i ułóż je tworząc kształt kwiatka. Posmaruj
jajkiem bułki i posyp kruszonką.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 15-25 minut do momentu aż będą rumiane i upieczone.Smacznego!