ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

4 / 5(1 głos )
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym są idealne na jesienny obiad… nie tylko po grzybobraniu 🙂 Danie można zrobić również z mrożonych grzybów. Polędwiczki w sosie grzybowym wbrew pozorom nie należą do trudnych i pracochłonnych dań. Przysięgam, że takim obiadem zachwycicie miłośników grzybów i będą prosili dokładkę! Mięso z sosem możecie podawać z ziemniakami, kaszą czy plackami ziemniaczanymi lub plackami z warzyw .
Swoją drogą, polecam po grzybobraniu odłożyć ładniejsze grzyby, oczyścić, większe pokroić w plasterki i zamrozić w woreczkach strunowych. Aromat tych grzybów po rozmrożeniu jest równie wyczuwalny i głęboki, jak w grzybach prosto z lasu 🙂 W większości sklepów także dostaniecie mrożone grzybyborowiki czy kurki. Suszone grzyby natomiast nie będą tak jędrne, jak świeże lub mrożone, ale również nie ma przeciwwskazań, aby ich użyć.
Zobacz też:
Polędwiczki w kremowym sosie własnym
Smażone polędwiczki wieprzowe
Polędwiczka duszona w sosie własnym
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Prosty gulasz wieprzowy
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami
Porcji: 3-4 Czas gotowania: 40 minut
Składniki
500 g polędwiczki wieprzowej
łyżka masła
cebula
400 g świeżych lub mrożonych grzybów
około 500 ml bulionu
ziele angielskie
liść laurowy
250 g śmietanki słodkiej 18%
sól i pieprz
olej do smażenia polędwiczek
Przepis
1
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozpłaszczamy je dłonią i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy. Aby polędwiczki nie były twarde, wyjmijcie je przed przygotowaniem minimum na 30 minut z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz oczyszczone grzyby. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu do zeszklenia. Jeżeli są to grzyby mrożone, smażymy dwa razy dłużej.
3
Następnie grzyby zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Bulion ma przykrywać grzyby, Gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po czym zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
4
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, kiedy jest dobrze rozgrzany smażymy polędwiczki. Każdą około 3-4 minut z obu stron do zrumienienia. Po czym wkładamy polędwiczki do sosu grzybowego i gotujemy w nim około 5 minut, aby polędwiczki doszły w środku.
5
Podajemy z ziemniakami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi czy plackami z innych warzyw. Możemy doprawić natką pietruszki oraz koperkiem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/10/poledwiczki-w-sosie-grzybowym