Wykonanie
4 / 5(1 głos )
Polędwiczki wieprzowe w
sosie grzybowym są idealne na jesienny obiad… nie tylko po grzybobraniu 🙂 Danie można zrobić również z mrożonych
grzybów.
Polędwiczki w
sosie grzybowym wbrew pozorom nie należą do trudnych i pracochłonnych dań. Przysięgam, że takim obiadem zachwycicie miłośników
grzybów i będą prosili dokładkę!
Mięso z sosem możecie podawać z
ziemniakami,
kaszą czy plackami ziemniaczanymi lub plackami z warzyw .Swoją
drogą, polecam po grzybobraniu odłożyć ładniejsze
grzyby, oczyścić, większe pokroić w plasterki i zamrozić w woreczkach strunowych. Aromat tych
grzybów po rozmrożeniu jest równie wyczuwalny i głęboki, jak w grzybach prosto z lasu 🙂 W większości sklepów także dostaniecie mrożone
grzyby –
borowiki czy
kurki.
Suszone grzyby natomiast nie będą tak jędrne, jak świeże lub mrożone, ale również nie ma przeciwwskazań, aby ich użyć.Zobacz też:
Polędwiczki w kremowym sosie własnymSmażone
polędwiczki wieprzowePolędwiczka duszona w sosie własnymPieczona polędwiczka wieprzowaProsty gulasz wieprzowyGulasz z jelenia na
czerwonym winie z
pieczarkamiPorcji: 3-4 Czas gotowania: 40 minutSkładniki500 g
polędwiczki wieprzowejłyżka
masłacebula400 g świeżych lub mrożonych
grzybówokoło 500 ml
bulionuziele angielskieliść laurowy250 g
śmietanki słodkiej 18%
sól i
pieprzolej do smażenia polędwiczekPrzepis1
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie rozpłaszczamy je dłonią i oprószamy z obu stron
solą i
pieprzem. Odstawiamy. Aby
polędwiczki nie były twarde, wyjmijcie je przed przygotowaniem minimum na 30 minut z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.2Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, dodajemy
cebule pokrojoną w kostkę oraz oczyszczone
grzyby. Smażymy około 5 minut na dużym ogniu do zeszklenia. Jeżeli są to
grzyby mrożone, smażymy dwa
razy dłużej.3Następnie
grzyby zalewamy
bulionem, dodajemy
ziele angielskie i
liść laurowy.
Bulion ma przykrywać
grzyby, Gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po czym zmniejszamy ogień i dodajemy
śmietankę. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.4W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, kiedy jest dobrze rozgrzany smażymy
polędwiczki. Każdą około 3-4 minut z obu stron do zrumienienia. Po czym wkładamy
polędwiczki do
sosu grzybowego i gotujemy w nim około 5 minut, aby
polędwiczki doszły w środku.5Podajemy z
ziemniakami,
kaszą lub plackami ziemniaczanymi czy plackami z innych warzyw. Możemy doprawić
natką pietruszki oraz
koperkiem.