Wykonanie
Mój sposób na
golonkę! Nazywam ją
golonką z grilla, bo na nim ją zapiekam (używam grilla gazowego), ale
golonkę z tego przepisu równie dobrze można przyrządzić w piekarniku.
Składniki dla 4 osób:6 – 8 szt.
golonek, surowychkilka listków laurowychkilka ziaren
ziela angielskiego2-3
marchewkiSkładniki na marynatę :3/4 szklanki
ciemnego piwa2 łyżeczki
musztardy francuskiej1 łyżeczka
mioduDodatkowo:kilka
ziemniakówsólolej rzepakowySałatka z
kiszonej kapusty:
kiszona kapusta ok. 300 g (zobacz jak zakisić
kapustę)1 łyżeczka
cukruświeżo mielony
pieprz1 łyżka poszatkowanej
natki pietruszki1/2
malej cebulki2-3 łyżki
oleju rzepakowegoWykonanie:
Golonki myjemy, okrawamy ze skóry, pozostawiając jak najwięcej tłuszczu, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimna
wodą. Dodajmy
przyprawy,
pieprz,
sól,
ziele angielskie i
liść laurowy oraz
marchewki. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.W tym czasie przygotowujmy marynatę.
Piwo mieszamy z
miodem i
musztardą. Odstawimy.
Kapustę kiszoną przekładamy do miseczki , dodajemy
pieprz,
cukier, poszatkowana
natkę pietruszki, drobno pokrojoną
cebulkę i
olej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawimy.
Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką. Gotujemy w całości do miękkości.Ugotowane
ziemniaki odcedzamy i przekładamy na blaszkę, całość skrapiamy
olejem i solimy. Zapiekamy na grillu do czasu aż skorka się ładnie zarumieni.Ugotowaną
golonkę przekładamy na blaszkę, na grilla, zapiekamy na złoty kolor podlewając do czasu do czasu marynatą.Upieczone
golonki podajemy zapieczonymi
ziemniakami surówką z
kiszonej kapust.Smacznego!