Wykonanie
Poziom trudnościKiszonka wielowarzywna (pomysł zaczerpnięty od Renaty z HoliSolis Szmaragdowa Trawa) to prawdziwy dar od natury. Do jej przygotowania użyłam warzyw rosnących w moim ogrodzie –
fasolkę szparagową,
buraki,
patisona,
selera,
pasternak,
ogórki,
marchewkę,
cukinię i zielone
pomidory. Dodałam kilka małych
papryk oraz kawałek
kalafiora. Do przyprawienia kiszonki dałam
chrzan,
koper,
ziele angielskie,
liście laurowe i solankę. Po
trzech dniach kiszonkę można już jeść. Najlepiej zacząć od najmiększych warzyw czyli
cukinii,
patisona i
ogórków. Codziennie dochodzą kolejne warzywa. Sok z kiszonki (tak samo jak
kiszone warzywa) jest doskonałym probiotykiem i warto go pić. Jeśli nie chcecie, żeby warzywa miały różową poświatę zrezygnujcie z
buraków.Porcja na 4 litrowy
słój.Składniki:Warzywa:2 garści
fasolki szparagowej2
buraki1 nieduży
patison (lub kilka maleńkich)1 nieduży
seler (tylko korzeń)3 korzenie
pasternaku6-7 małych
papryk (lub 2 duże)3-4 małe
ogórki2 spore
marchewki1 nieduża
cukinia (
młodą można dodawać razem ze skórą)3 zielone
pomidory1 duża różyczka
kalafioraPrzyprawy:1
chrzan (korzeń i liście)2-3 łodygi
kopru (razem z kwiatami)6 ziaren
ziela angielskiego3-5
liści laurowychZalewa:2 litry przegotowane, prawie gorącej
wody2 łyżki
soli niejodowanej (ok. 90 g)Sposób przygotowania:
Wodę z
solą zagotować, odstawić. Wszystkie warzywa oczyścić.Z
fasolki poobcinać końcówki.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych (duże podzielić na mniejsze kawałki).
Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki.
Pomidory pokroić w grube plastry.
Kalafiora podzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Resztę warzyw obrać pokroić na mniejsze kawałki.Jeśli dodajemy młodziutkie
patisony i
cukinię to bez obierania ze skóry. Na dno słoika włożyć wszystkie
przyprawy. Wrzucić warzywa w dowolnej kolejności.Wszystko zalać
wodą z
solą, na wierzch warzyw położyć mały talerzyk i przygnieść go kamieniem, żeby wszystkie warzywa znalazły się pod
wodą.
Słój zakryć płócienną szmatką i związać sznurkiem lub gumką.Odstawić na 3-4 dni w pokojowej temperaturze.Po tym czasie dobrze jest przenieść
słój do zimnego pomieszczenia (piwnicy), żeby spowolnić dalszy proces kiszenia. Kiszonka wielowarzywna to doskonały dodatek do dowolnego posiłku. Może być także podawana jako zdrowa i smaczna przekąska.Smacznego!