Wykonanie
Pierwszy raz w tym roku robiłam
kiszone warzywa. Zawsze gościły na naszym
stole kiszone ogórki, a nie
pomidorki czy
cukinia. Przepis znalazłam u Kasi na blogu i od razu mnie zaciekawił, nie wiem jak będą smakować, ale wydaje mi się, że pysznie... o tym Was poinformuję, jak otworzymy pierwszy słoik ;)
Składniki:-
młode ogórki- małe
cukinie-
pomidorki koktajlowe-
woda-
sól kamienna-
chrzan-
czosnek- gałązki
kopru- gałązki
estragonuPrzepis:Zalewa: na 1 litr
wody 1 czubata łyżka
soli kamiennej - mieszamy w dzbanku do rozpuszczenia
soli.Na 1 litrowy słoik potrzeba : ok. 5 cm kawałek
chrzanu, 3 ząbki
czosnku, 2 gałązki
kopru, 1 gałązka
świeżego estragonu.
Czosnek i
chrzan obieramy.
Cukinie kroimy na 0,5 cm talarki. Do wysokiego słoja wrzucamy gałązki
kopru,
estragonu,
czosnek i
chrzan. Układamy warstwowo warzywa -
ogórki,
pomidorki i
cukinie. Zalewamy przygotowaną zalewą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni.
Potem wynosimy do piwnicy lub śpiżarni.Smacznego.źródło:
Kasia - gotuje
Akcja: