Wykonanie
W ubiegłym roku sporo takich propozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego
kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego
sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.
Składniki:
kalafiorZalewa (proporcje na 1 litr
wody):1 litr
wody1 łyżka
soli kamiennej+ do każdego słoika wkładamy łodygę
kopru, kawałek
chrzanu, ząbek
czosnku, kilka ziaren
ziela angielskiego,
liść laurowySposób przygotowania:1. Umyć
kalafior, podzielić na mniejsze różyczki.2. Do słoików włożyć łodygę
kopru, kawałek
chrzanu, ząbek
czosnku, kilka ziaren
ziela angielskiego,
liść laurowy i
kalafior.3.
Wodę zagotować, dodać
sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać
kalafior, zakręcić słoiki.Nasz
kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić
sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)Smacznego!