ßßß Cookit - przepis na Kiszony kalafior

Kiszony kalafior

nazwa

Wykonanie

W ubiegłym roku sporo takich propozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam.
Składniki:
kalafior
Zalewa (proporcje na 1 litr wody):
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
+ do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Umyć kalafior, podzielić na mniejsze różyczki.
2. Do słoików włożyć łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kalafior.
3. Wodę zagotować, dodać sól kamienną i wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki.
Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :)
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/06/kiszony-kalafior.html