Czas przygotowania: 25 min.Składniki na słoik ok. 1 , 5 LKoszt przygotowania: 9 , 00 złSKŁADNIKI:1 kg ogórków gruntowych ( twarde i czym mniejsze tym lepsze)1 główka czosnku1 pęczek kopru5 cm chrzanu (korzeń)2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego1 łyżka stołowa soli1 L wodyPRZYGOTOWANIE:Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę czosnku kroimy na sześć części. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli.Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 2-3 dni, aby się ukisiły. Smacznego.