Wykonanie
Ogórki małosolne!
Zachciało mi się
ogórka małosolnego i postanowiłam je zrobić sama ;-)
Ogórki małosolne najlepiej zrobić, z świeżych dobrych
ogórków. Łatwo powiedzieć ... heheh, w
mieście ciężko takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku!SKŁADNIKI na duży
słój:-
ogórki- 3 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
gorczycy- 2
ziela angielskie-
listek laurowy-
koper- liść
chrzanu- kawałek
chrzanu- korzeń- zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej
wody 1 czubata łyżka
soli)Do słoja wkładamy wszystkie
przyprawy,
ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem do góry. Zalej ciepłą zalewą, odstaw w ciepłe miejsce. Będą dobre po około 48- 72 h.P.S.
ogórki warto namoczyć w wodzie nie mniej niż 4 godziny, będą wtedy jeszcze lepsze!
Smacznego!