ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne z beczki

Ogórki małosolne z beczki

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas na ogórki małosolne. Robię je najczęściej w dużej ilości, bo ogórkowych smakoszy mam w domu, aż dwóch. Świetne jako dodatek do sałatek, zupy czy na kanapkę. Poza tym na efekt nie trzeba czekać tygodniami, wystarczy parę dni.
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
1 skórka z kromki chleba
6 ząbków czosnku
2 gałązki kopru
kawałek korzenia chrzanu
6 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 opakowania gotowej mieszanki do ogórków (opcjonalnie)
Zalewa:
2,5 litra wody
105 gram soli gruboziarnistej
Ogórki umyć i ściąć końce po obu stronach. Zalewę zagotować i wystudzić. Do kamionkowej beczki (lub dużego słoja) wsypać wszystkie przyprawy i dodać skórkę z chleba. Ułożyć ogórki i zalać zimną zalewą. Przykryć wieczkiem lub zakręcić zakrętkę. Odstawić na przynajmniej 4 dni. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/08/ogorki-z-beczki.html