Wykonanie
Nadszedł czas na
ogórki małosolne. Robię je najczęściej w dużej ilości, bo
ogórkowych smakoszy mam w domu, aż dwóch. Świetne jako dodatek do sałatek, zupy czy na kanapkę. Poza tym na efekt nie trzeba czekać tygodniami, wystarczy parę dni.
Składniki:1,5 kg
ogórków gruntowych (równej wielkości)1 skórka z kromki
chleba6 ząbków
czosnku2 gałązki
koprukawałek korzenia
chrzanu6 ziaren
ziela angielskiego5
liści laurowych1 łyżeczka ziaren
gorczycy1/2 opakowania gotowej mieszanki do
ogórków (opcjonalnie)Zalewa:2,5 litra
wody105 gram
soli gruboziarnistej
Ogórki umyć i ściąć końce po obu stronach. Zalewę zagotować i wystudzić. Do kamionkowej
beczki (lub dużego słoja) wsypać wszystkie
przyprawy i dodać skórkę z
chleba. Ułożyć
ogórki i zalać zimną zalewą. Przykryć wieczkiem lub zakręcić zakrętkę. Odstawić na przynajmniej 4 dni. Smacznego!