Wykonanie
Kruche, soczyste
żeberka wieprzowe pieczone z
pieczarkami oraz
słonecznikiem bulwiastym czyli topinamburem.Świetnie smakują z pieczonymi
ziemniakami które przygotujemy wraz z
mięsem lub z ziemniaczanym puree i
sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki: 1,5 kg
żeberek w pasku250 ml
ketchupu50 g.
musztardy stołowej1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżka mieszanki
ziół1 kg.
pieczarek4 bulwy topinambura2
cebule2 łyżki
masła 82% Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Ketchup wymieszać z
musztardą oraz
przyprawami.Zamarynować
żeberka, odstawić na 2-3 h do lodówki, a najlepiej na noc.
Pieczarki obrać, poprzekrajać na pół, obrane bulwy topinambura pokroić w plastry,
cebulę w piórka.Na dno naczynia żaroodpornego położyć
masło, ułożyć warstwę warzyw, a następnie
mięso.Czynność powtarzać do wykończenia składników.Piec ok 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podczas
pieczenia mięso podlewać wytworzonym sosem.
Smacznego