Wykonanie
Rozpływają się w ustach, pyszne :)Podałam je z
ziemniakami i
buraczkami na ciepło, ale z
chlebkiem i
kiszonym ogórkiem będą co na mniej tak samo smaczne :)
około 1 kg
żeberek3 średnie
cebulesos:1 butelka pikantnego
ketchupu0,5 - 3/4 szklanki
wody2 łyżki
miodu1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 - 1 łyżeczki
ostrej papryki1 - 2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki
koncentratu pomidorowegoŻeberka pociąć na mniejsze paski, lekko osolić, przysmażyć wstępnie na patelni, poukładać w naczyniu żaroodpornym.Na tym samym
oleju zeszklić
cebulę pokrojoną w półplasterki, przełożyć do
mięsa.Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie. Zalać
mięso, powinna przykrywać
żeberka co najmniej w 3/4, przykryć pokrywą, piec około 1,5 godziny w 200 stopniach. W połowie pieczenia można je poodwracać na drugą stronę lub przemieszać.