Wykonanie
Inspiracją do zrobienia tego sosu był dla mnie pewien przepis zaczerpnięty z odmętów serwisu Youtube, który z pewnością wkrótce się tu pojawi. Tamten przepis przewidywał użycie gotowego sosu BBQ, a ja chciałam być fajna i zrobić go w warunkach domowych. Porady szukałam w tym samym serwisie i znalazłam to - polecam użytkownika, żeby nie było, że kradnę ;) A dla tych, którym szkoda 4 minut na obejrzenie filmiku, zrobiłam notatkę:Składniki:- 150 g
ketchupu- 2 łyżki
miodu- 1,5 łyżeczki
musztardy- 2 łyżki
sosu sojowego- 1
ostra papryczka (ja użyłam pasty)- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 50 ml
wody- łyżka
czosnku granulowanego
Przygotowanie tego cudeńka jest nad wyraz proste - bierzemy rondelek i dodajemy do niego wszystkie składniki oprócz
czosnku. Jeśli mamy
ostrą papryczkę, musi być bardzo drobniutko pokrojona. Ja wrzuciłam łyżeczkę pasty z
ostrych papryk.
Po wlaniu
wody włączamy gaz i mieszamy wszystkie składniki. Kiedy się połączą, wsypujemy
czosnek, doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy tak ze dwie minuty.Gotowy sos wystarczy już tylko ostudzić :) Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju
mięs, zwłaszcza grillowanych i z rożna, ale nie tylko. W
sumie to użyłam go raz nawet do kanapki z
serem i też pasował, więc warto poeksperymentować z zastosowaniami ;) Jeśli nie lubicie ostrych
sosów, spokojnie można papryczki nie dodawać i też będzie dobry.Smacznego!