Wykonanie
składniki* 500 g
filetów śledziowych małosolnych* 2
czerwone papryki* 4
ogórki konserwowe* 2 średnie
cebulki* 6 łyżeczek
koncentratu pomidorowego* 8 łyżek pikantnego
ketchupu* 1-2 łyżki
octu* 1 łyżka
cukru* 1 łyżeczka
miodu* 1 łyżeczka
słodkiej papryki* 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne* 1/4 łyżeczki
ostrej papryki mielonej* 1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego* 1/3 szklanki
wodySposób wykonania
Cebulę obrać pokroić w piórka,
paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grube paski,
ogórki pokroić w kostkę.Na niewielkiej ilości
oliwy zeszklić
cebulkę, dodać do niej
paprykę, chwilę smażyć, dodać
wodę, delikatnie poddusić, dodać
koncentrat pomidorowy,
ketchup i chwilkę dusić. Następnie dodać
ocet,
przyprawy,
cukier,
miód i jeszcze 1-2 min poddusić, zdjąć z ognia, wystudzić, odać
ogórki pokrojone w kostkę,
śledzie pokrojone w paski, całość wymieszać, przełożyć do pojemnika lub salaterki i włożyć do lodówki na kilka ok. 12 godzin, aby się przegryzły.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.