ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup

Domowy ketchup

nazwa

Wykonanie

sobota, 12 Wrzesień 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Domowy ketchup z cukinii
Uff zdążyłam… Mimo przeprowadzki, wakacji i innych życiowych zawirowań udało mi się w końcu zrobić słoikowe zapasy na zimę
Domowy ketchup nie ma sobie równych. Oprócz tego, że ma pewny skład, jego wielką zaletą jest to, że możemy go doprawić według własnych upodobań. Może być bardziej lub mniej pikantny, bardziej lub mniej słodki. Od kupnego różni się tylko konsystencją. Nie jest aż tak gładki jak te gotowe, ale i tak jest rewelacyjny. Polecam, bo pracy przy nim naprawdę niewiele. Przepis znalazłam na blogu Dzikowiec od kuchni .
Składniki:
1,5 kg młodych cukinii
0,5 kg cebuli
400 g koncentratu pomidorowego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne (jeśli nie lubicie bardzo pikantnego ketchupu to zmniejszcie ilość do 1/3 łyżeczki)
2 łyżki soli
Przygotowanie ketchupu przebiega dwuetapowo. Pierwszego dnia wieczorem myjemy i obieramy cukinię. Jeśli jest większa i ma już nasiona – usuwamy je. Cebulę obieramy. Warzywa trzemy na dużych oczkach tarki – zrobiłam to w robocie kuchennym. Przekładamy warzywa do garnka i posypujemy łyżką soli. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc.
Rano stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Dodajemy cukier i ocet. Gotujemy 20 minut. Dodajemy przyprawy (pieprz, pieprz cayenne i paprykę), mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Ja najpierw dokładnie myję i mokre wkładam do zimnego piekarnika. Włączam piekarnik na 130 stopni i zostawiam w nim słoiki na 20 minut.
Po 20 minutach blendujemy nasz ketchup na gładką masę, próbujemy i jeśli uznamy to za konieczne solimy do smaku. Przekładamy gorący ketchup do wyciągniętych z piekarnika słoików. Lekko je dokręcamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie słoiki dokręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Po otwarciu słoika, ketchup przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/przetwory/domowy-ketchup-z-cukinii