Wykonanie
sobota, 12 Wrzesień 2015, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Domowy
ketchup z
cukiniiUff zdążyłam… Mimo przeprowadzki, wakacji i innych życiowych zawirowań udało mi się w końcu zrobić słoikowe zapasy na zimęDomowy
ketchup nie ma sobie równych. Oprócz tego, że ma pewny skład, jego wielką zaletą jest to, że możemy go doprawić według własnych upodobań. Może być bardziej lub mniej pikantny, bardziej lub mniej słodki. Od kupnego różni się tylko konsystencją. Nie jest aż tak gładki jak te gotowe, ale i tak jest rewelacyjny. Polecam, bo pracy przy nim naprawdę niewiele. Przepis znalazłam na blogu Dzikowiec od kuchni .Składniki:1,5 kg
młodych cukinii0,5 kg
cebuli400 g
koncentratu pomidorowego2 szklanki
cukru1 szklanka
octu1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
pieprzu cayenne (jeśli nie lubicie bardzo pikantnego
ketchupu to zmniejszcie ilość do 1/3 łyżeczki)2 łyżki
soliPrzygotowanie
ketchupu przebiega dwuetapowo. Pierwszego dnia wieczorem myjemy i obieramy
cukinię. Jeśli jest większa i ma już nasiona – usuwamy je.
Cebulę obieramy. Warzywa trzemy na dużych oczkach tarki – zrobiłam to w robocie kuchennym. Przekładamy warzywa do garnka i posypujemy łyżką
soli. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc.Rano stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy około pół godziny, aż warzywa zmiękną. Dodajemy
cukier i
ocet. Gotujemy 20 minut. Dodajemy
przyprawy (
pieprz,
pieprz cayenne i
paprykę), mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki. Ja najpierw dokładnie myję i mokre wkładam do zimnego piekarnika. Włączam piekarnik na 130 stopni i zostawiam w nim słoiki na 20 minut.Po 20 minutach blendujemy nasz
ketchup na gładką masę, próbujemy i jeśli uznamy to za konieczne solimy do smaku. Przekładamy gorący
ketchup do wyciągniętych z piekarnika słoików. Lekko je dokręcamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie słoiki dokręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. Po otwarciu słoika,
ketchup przechowujemy w lodówce.