Żeberka w pysznym sosie. Mięso jest kruche i ładnie się prezentują. Gwarantuję, że bardzo szybko znikną ze stołu.Podaję je z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą lub kiszonymi ogórkamiSkładniki:0,5 kg żeberek trójkątyduża cebulaolejSos:1 szklanka ketchupu pikantnego Pudliszki lub przecieru pomidorowego + ostra papryka do smaku1 szklanka wody1łyżka musztardy ( u mnie sarepska )2 łyżki sosu sojowego ciemnego2 ząbki czosnku drobno posiekane1 łyżka cukruWykonanie:Żeberka pokroić na 1 cm plastry i obsmażyć na oleju po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na oleju ze smażenia żeberek zeszklić cebulę. Posypać nią żeberka.W rondelku wymieszać wszystkie składniki na sos. Zagotować.Mięso polać sosem.Przykryć naczynie i zapiekać żeberka ok 90 minut.Smacznego