Wykonanie
Jakie menu planujecie na święta? U mnie będzie tradycja z poplątaniem jak ja to mówię.
Sałatka z prosciutto i burrata na pewno przygotuję na Wielkanoc . Uważam, że zielone sałatki na święta podane z
wędliną w pełni zastąpią talerz
wędlin. Lekko i zdrowo!Burrata to włoski kremowy
ser, który przypomina
mozzarella ale jak wspomniałam jest bardziej kremowy. Cieszę się, że w końcu pojawił się w większości sklepów. Bardzo go lubię ale nie miałam czasu na poszukiwania. Teraz już nie muszę szukać.
Sałatka z prosciutto i burrata to typowa włoska
sałatka polana domowym
winegretem. Można ją przyrządzić dosłownie na poczekaniu. Przyda się do niej
sałatkowy mix.
Uwielbiam sałatki, przyrządzam je często na kolację lub na spotkanie w szerszym gronie przyjaciół. Nie
mogę doczekać się lata! Wtedy sałatki są najlepsze, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają naturalnie, skąpane w słońcu po prostu tryskają zdrowiem. Trudno jednak czekać do lata, kiedy mam ochotę na
sałatkę już dziś!
4 porcjeSkładniki:100 g
sałatkowego mixu,150 g
pomidorów koktajlowych20
oliwek kalamata125 g burrata125 g
szynki prosciuttoWinegret50 ml
oliwy½ łyżeczki suszonych
ziół prowansalskich1 łyżka
winnego octu1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soli i
pieprzuOpłukaj
sałatę i osusz. Wyłóż na półmisek.
Pomidory przekrój na pół i ułóż na sałacie wraz z
oliwkami, kawałkami burrata i prosciutto. Do małej buteleczki wlej
oliwę,
ocet,
sok z cytryny. Wsyp suszone
zioła i dopraw
solą i
pieprzem. Zamknij butelkę i wstrząśnij energicznie. Polej
sałatkę winegretem tuż przed podaniem. Smacznego!