Wykonanie
Cześć kochani. Przychodzę dzisiaj do was z propozycją obiadu bo zrobiłam mielone. Narobiłam ich tyle, że wystarczy dla wszystkich. Pamiętam jak mój tata robił nam takie mielone kiedyś i jadłyśmy je z
bułką, porywałyśmy kotleta w dłoń i uciekałyśmy na podwórko. Ach to były czasy.Ja uwielbiam mielone w towarzystwie
buraczków lub sałatki z
kapusty pekińskiej, lubię je sobie kłaść na kanapki. A wy lubicie mielone ?Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.Składniki:- 1 kg mielonego z
łopatki- 1
czerwona cebula- 1
jajko-
sól i
pieprz- 1-2 ząbki
czosnku-
bułka tarta-
olej do smażenia
Mięso przekładam do miski, dodaje
jajko, drobno pokrojoną w kostkę
cebulę, wyciśnięty
czosnek,
sól i
pieprz. Mieszam i formuje za pomocą rąk kotlety, obtaczam je w
bułce tartej (u mnie własnej roboty z
chleba pełnoziarnistego) i smażę na rumiano z dwóch stron, na patelni z dodatkiem
oleju rzepakowego.Uwielbiam mielone z
buraczkami i innymi surówkami. Takie kotlety super się sprawdzą także jako dodatek na kanapki, do burgera.