Wykonanie
Smaczna odmiana i urozmaicenie obiadu zamiast kotletów mielonych. Są na tak smaczne, że mój N. do końca nie wiedział z czego je wykonałam :) Nieskomplikowane, z dość wyraźną nutą
czosnku ale jest tu niezbędny gdyż nadaje specyficzny smak tym kotlecikom i dzięki niemu
między innymi są pyszniutkie. Idealne do
ryżu jak i
ziemniaków, można zjadać same lub z surówkami. Gorąco polecam :) Przepis z książeczki " Przyślij przepis "
Składniki :1 mały czerstwy bochenek
chleba2
jajka surowe ( dałam jedno )2
jajka ugotowane na twardo4 duże ząbki
czosnkusól,
pieprzbułka tartaolej do smażenia
Chleb moczymy chwilę w letniej wodzie, dobrze odciskamy, przekręcamy przez maszynkę ( nie trzeba ale mogą być wyczuwalne skórki od
chleba po za tym zmielony
chleb będzie miał delikatniejszą konsystencję ) , dodajemy drobno posiekane ugotowane
jajka,
czosnek przeciśnięty przez praskę ( lub pocięty drobniutko - radzę przecisnąć ). Do masy wbijamy
jajka surowe ( najlepiej po jednym żeby masa nie była zbyt luźna, ja dałam jedno ). Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Wyrabiamy ciasto tak jak na kotlety mielone. Formujemy kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.Smacznego :)Przepis bierze udział w akcji : My się
czosnku nie boimy