ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z selerem

Kotlety mielone z selerem

nazwa

Wykonanie

Kolejny sposób na urozmaicenie mielonych kotletów czyli mielone inaczej . Dodany do masy podsmażony seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak. Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.
500 g mielonego mięsa wieprzowego
150 g selera korzeniowego, startego na grubej tarce
1 jajko
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 gruby ząbek czosnku, zmiażdżony
2 czubate łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Seler i cebulę podsmażamy na oleju. Lekko studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek, bułkę tartą oraz usmażoną cebulę i seler. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/12/kotlety-mielone-z-selerem.html