Wykonanie
Kolejny sposób na urozmaicenie mielonych kotletów czyli mielone inaczej . Dodany do masy podsmażony
seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak.
Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.
500 g
mielonego mięsa wieprzowego150 g
selera korzeniowego, startego na grubej tarce1
jajko1
czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 gruby ząbek
czosnku, zmiażdżony2 czubate łyżki
bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
sól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Seler i
cebulę podsmażamy na
oleju. Lekko studzimy.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy
jajko,
czosnek,
bułkę tartą oraz usmażoną
cebulę i
seler. Doprawiamy
solą i
pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym
oleju, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.