ßßß
Czevapcziczi to jedno z najpopularniejszych mięsnych potraw na Bałkanach. Kotleciki czevapcziczi przygotowuje się z dwukrotnie mielonego mięsa wołowego i baraniego. Kotleciki doprawia się tylko solą, pieprzem i czosnkiem. Odkąd czevapcziczi zagościły w moim domu stały się naszym ulubionym daniem z mięsa mielonego.Składniki:30 dag mielonego mięsa wieprzowego20 dag mielonego mięsa wołowego2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli1 łyżeczka mielonego pieprzu2 czerwone cebuleolej do smażeniaWykonanie:Mięso na czevapcziczi zmielić dwukrotnie lub kupić gotowe mięso mielone. Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać czosnek, sól, pieprz i wszytko dokładnie wyrobić. Nabierać po porcji masy mięsnej i wilgotnymi dłońmi formować podłużne „kiełbaski”. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki. Kotleciki powinny być z każdej strony złote i chrupiące. Po koniec smażenia można na patelnię dodać 2 łyżki wody i smażyć, aż wyparuje. Czerwoną cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Kotleciki można nadziać na długie wykałaczki i obficie posypać cebulą. Czevapcziczi świetnie smakuje z zieloną sałatką z dodatkiem sosu vinegret.