Wykonanie
Czevapcziczi to jedno z najpopularniejszych
mięsnych potraw na Bałkanach. Kotleciki czevapcziczi przygotowuje się z dwukrotnie
mielonego mięsa wołowego i baraniego. Kotleciki doprawia się tylko
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Odkąd czevapcziczi zagościły w moim domu stały się naszym ulubionym daniem z
mięsa mielonego.Składniki:30 dag
mielonego mięsa wieprzowego20 dag
mielonego mięsa wołowego2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
pieprzu2
czerwone cebuleolej do smażeniaWykonanie:
Mięso na czevapcziczi zmielić dwukrotnie lub kupić gotowe
mięso mielone. Obrać
czosnek i przecisnąć przez praskę. Do
mięsa dodać
czosnek,
sól,
pieprz i wszytko dokładnie wyrobić. Nabierać po porcji masy
mięsnej i wilgotnymi dłońmi formować podłużne „kiełbaski”. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć na nim kotleciki. Kotleciki powinny być z każdej strony złote i chrupiące. Po koniec smażenia można na patelnię dodać 2 łyżki
wody i smażyć, aż wyparuje.
Czerwoną cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Kotleciki można nadziać na długie wykałaczki i obficie posypać
cebulą. Czevapcziczi świetnie smakuje z
zieloną sałatką z dodatkiem
sosu vinegret.