Wykonanie
Wegańskie kotleciki z
ciecierzycy i
kaszy jaglanej. Idealne na obiad lub lunchboxa do pracy. Dla mnie najlepsze z pieczonymi
burakami i świeżą
sałatą.
Składniki:3/4 szklanki suchej
kaszy jaglanej2 puszki
ciecierzycy2 garście poszatkowanej
białej kapusty lub
kapusty pekińskiej1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka1/2 szklanki
bułki tartej +
bułka tarta do obtaczania kotletówsol,
pieprz do smaku1 łyżeczka
kurkumyszczypta
papryczki chiliolej do smażeniaWykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy
wodą w stosunku 1;2 , czyli 3/4 szklanki
kaszy zalewam 1,5 szklanki
wody i gotujemy do miękkości.Na patelnię wlewamy
olej wrzucamy
cebulę i
czosnek, gdy
cebula się zeszkli dodajemy
kapustę, podsmażamy do miękkości. Do dużej miski lub naczynia przekładamy
kaszę, dodajemy osączoną z zalewy
ciecierzycę, podsmażoną
kapustę z
cebulą,
sól,
pieprz,
chili i
kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blender tzw. żyrafy. Masa nie musi być idealnie zmiksowana. Masę próbujemy, w razie potrzeby doprawimy jeszcze
solą i
pieprzem. Do masy dodajemy
jajka oraz
bułkę tartą, mieszamy. Jeśli masa na kotlety wydaje się Wam za rzadka dosypujemy jeszcze
bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.Kotlety z
ciecierzycy i
kaszy jaglanej podajmy z świeżą
sałatą i pieczonymi
burakami z tego przepisu .Kotlety możemy przechowywać do kilku dni w lodówce.Smacznego!