ßßß
Składniki:3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej2 puszki ciecierzycy2 garście poszatkowanej białej kapusty lub kapusty pekińskiej1 cebula2 ząbki czosnku2 jajka1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletówsol, pieprz do smaku1 łyżeczka kurkumyszczypta papryczki chiliolej do smażeniaWykonanie:Kaszę jaglaną zalewamy wodą w stosunku 1;2 , czyli 3/4 szklanki kaszy zalewam 1,5 szklanki wody i gotujemy do miękkości.Na patelnię wlewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę, podsmażamy do miękkości. Do dużej miski lub naczynia przekładamy kaszę, dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę, podsmażoną kapustę z cebulą, sól, pieprz, chili i kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blender tzw. żyrafy. Masa nie musi być idealnie zmiksowana. Masę próbujemy, w razie potrzeby doprawimy jeszcze solą i pieprzem. Do masy dodajemy jajka oraz bułkę tartą, mieszamy. Jeśli masa na kotlety wydaje się Wam za rzadka dosypujemy jeszcze bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej podajmy z świeżą sałatą i pieczonymi burakami z tego przepisu .Kotlety możemy przechowywać do kilku dni w lodówce.Smacznego!