Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynią, zimowy obiad

nazwa

Wykonanie

4 . 9 / 5(9 votes )
Zupa jarzynowa z pieczarkami i dynia , to jedna z zup, które darzę szczególna sympatią. Oczywiście powstała całkowicie przypadkowo, jak wszystko co najlepsze 😉 Jednego dnia zabrakło mi po prostu ziemniaków, więc wkroiłam dynię Hokkaido i okazało się że zupa wzniosła się w rankingu rodzinki i moim 😉 Dynia sprawia, że jest bardzo aromatyczna a jednocześnie lekka. Myślę że to danie zdobędzie wielu zwolenników, u nas nawet chłopcy zjedli bez szemrania, a zupy generalnie męskiej części rodzinki raczej, ciężko wchodzą, jeśli nie są sowicie napakowane mięchem 😉
składniki :
1/2 małej dyni Hokkaido
2 garście brukselki, może być mrożona
2 garście pociętej fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka 😉 )
6-7 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
50 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz do smaku
2 litry esencjonalnego, rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego ( w najgorszym wypadku, może być z kostki, na pewno przeżyjesz, jednorazowe użycie 😉 )
ewentualnie natka pietruszki lub koperek do serwowania
Dynie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki, oczywiście wyciągnij też nasiona 😉 Cebulę także pokrój, jak również pieczarki. Na maśle podsmaż na złoty kolor pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy brukselkę, fasolkę i dynię. Dopraw, granulowanym czosnkiem, solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj śmietanę , pieprz do smaku i wyłącz gaz 😉 Serwuj na gorąco posypaną pietruszką, koperkiem, a nawet szczypiorkiem z dowolnymi dodatkami. Super do zup są grzanki czosnkowe lub bułki z czarnuszką. Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/zupa-jarzynowa-z-pieczarkami-i-dynia-zimowy-obiad