ßßß
składniki :1/2 małej dyni Hokkaido2 garście brukselki, może być mrożona2 garście pociętej fasolki szparagowej, żółtej i zielonej ( mix- uczta dla oka 😉 )6-7 pieczarek1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła50 ml słodkiej śmietankisól, pieprz do smaku2 litry esencjonalnego, rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego ( w najgorszym wypadku, może być z kostki, na pewno przeżyjesz, jednorazowe użycie 😉 )ewentualnie natka pietruszki lub koperek do serwowania
Dynie obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki, oczywiście wyciągnij też nasiona 😉 Cebulę także pokrój, jak również pieczarki. Na maśle podsmaż na złoty kolor pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Przełóż do garnka, zalej rosołem i doprowadź do wrzenia. Wrzuć do gotującej się zupy brukselkę, fasolkę i dynię. Dopraw, granulowanym czosnkiem, solą do smaku i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj śmietanę , pieprz do smaku i wyłącz gaz 😉 Serwuj na gorąco posypaną pietruszką, koperkiem, a nawet szczypiorkiem z dowolnymi dodatkami. Super do zup są grzanki czosnkowe lub bułki z czarnuszką. Smacznego !