Wykonanie
Składniki:-250g
mąki-150g
masła-szczypta
soli-łyżeczka
proszku do pieczenia-
żółtko-
wodaWarzywa:-3
marchewki-
cukinia-
bakłażan-
cebulka-2 łyżki usmażonych
pieczarek-pół
brokuła-1
pomidorPolewa:200g
sera żółtego-1
jajko-250ml gęstej
śmietany-
sól ,
pieprz,
oregano-
olejWykonanie:
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia ,
solą, dodajemy
masło, siekamy. Następnie dodajemy
żółtko i dolewamy zimną
wodę tyle żeby ciasto było łatwe do wyrobienia.Wkładamy na pół godziny do lodówki.Jeśli chodzi o warzywa to tak naprawdę można dać wszystko, ja akurat miałam te to dałam wszystkiego po trochę.
Bakłażan kroimy w plastry solimy i odstawiamy na chwilkę , żeby wyszła gorycz,
potem papierowym ręcznikiem wycieramy i obsmażamy na patelni z każdej strony po 3 minuty. Następnie na rozgrzany
olej dajemy pokrojoną w piórka
cebulkę, dorzucamy pokrojoną w słupki
marchew,
cukinię.
Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie.
Pieczarki kroimy w plastry i też smażymy osobno na patelni.Na koniec wszystkie warzywa łączymy razem, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano.Odstawiamy do wystygnięcia.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, dodajemy
jajko i
śmietanę, mieszamy.Ciasto rozwałkować, ja robię z tego 2 tarty, bo ciasta jest dość dużo. Formę na tartę smarujemy
masłem i wylepiamy
ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st. i pieczemy ok.8 min.Na ciasto nakładamy masę warzywną, na wierzch układamy kilka plastrów
pomidora , zalewamy masą
serową.Znowu wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. w 200 st.