Suflet czekoladowy z Nutelli (2 składniki)

nazwa

Wykonanie

8 marca, 2020
Suflet czekoladowy to jeden z najbardziej rozpustnych deserów świata. Delikatny jak chmurka, płynny wewnątrz, słodki i kremowy. Coś wspaniałego! Prawda jest taka, że suflet, jak większość klasyków kuchni francuskiej, jest dość ciężki do przygotowania. Należy zrobić dobrą zasmażkę, odpowiednio ubić jajka, nie ,,zabić” piany gorącą temperaturą z topiącej się czekolady. Nie dziwne, że jego przygotowanie wielu osobom kojarzy się z masą stresu. Podrzucam więc dziś przepis, z którym poradzi sobie każdy. Już jakiś czas temu wypatrzyłam go na Tasty.co, czekałam jedynie na odpowiedni moment, aby zaserwować go na blogu. Jak nakazuje tradycja, wrzucam więc czekoladowe wspaniałości w Dzień Kobiet, z najlepszymi życzeniami dla wszystkich czytelniczek.
Do przygotowania sufletu potrzeba jedynie jajek i nutelli, oraz czegoś do natłuszczenia i wysypania foremek. Dzięki złożoności smaku i składu w orzechowym kremie, możemy pominąć wiele kroków, które w klasycznym suflecie są obowiązkowe. Jeśli nie lubicie słodkich deserów, do masy można dodać więcej kakao, gdyż nutella sama w sobie jest dość słodka.
źródło przepisu: Tasty
Suflet nutella
Porcje: 2 porcje
Składniki
jajka [2 sztuki rozmiar L]
► nutella [150 g / 1/2 szklanki o pojemności 150 ml]
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremki
kakao lub cukier do wysypania foremki
► mała szczypta soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wymieszać z 150 g nutelli w dużej misce.
W osobnej misce/naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
Partiami wymieszać białka z masą czekoladową, za pomocą szpatułki. Nie mieszać zbyt agresywnie, aby z białek nie uciekło całe powietrze. Finalna masa powinna być lekka i puszysta.
Kokilki wysmarować masłem i obsypać ciemnym kakao lub cukrem. Obsypane cukrem wyglądają lepiej, natomiast wysypane kakao moim zdaniem smakują lepiej, więc tę opcję polecam.
Przelać masę do kokilek i wstawić do piekanika.
Piec przez 15-16 min. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Poprzedni post
Kokosanki rafaello (3 składniki)
Następny post
Półkruche rogaliki drożdżowe (6 składników)
Nadal głodny?
Krem ziemniaczano-porowy (3 składniki)
Ekspresowa konfitura (2 składniki)
Jak przygotować jajka? (1 składnik)
Warkocz szpinakowy z ciasta francuskiego (3 składniki)
Makaron jednogarnkowy z duszonymi warzywami (7 składników)
Ciasteczka z białą czekoladą i świeżą żurawiną (7...
Trufle piernikowe (3 składniki)
Brukselka z szynką parmeńską (3 składniki)
Kremowy makaron ze szparagami (6 składników)
Prawdziwa gorąca czekolada (3 składniki)
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2020/03/suflet-czekoladowy-z-nutelli-2-skladniki.html