ßßß Cookit - przepis na Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"
Dziś proponuję szybkie i sycące danie, szczególnie przydatne w zabieganym tygodniu lub w szczególnie leniwym dniu. Pyszny kurczak w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj .
(4 porcje)
Składniki:
500 g piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
sól i pieprz
1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju roślinnego
1 czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki
1 średnia cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry
2 czerwone papryczki chili, bez pestek i posiekane
2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
sezam do posypania
ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania
Składniki na sos:
6 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu hoisin
2 łyżki miodu lub brązowego cukru
2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.
Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.
Do tej samej patelni dodaj więcej oleju jeżeli to konieczne, cukinię, paprykę i papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a kurczak odpowiednio dosmażony.
Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem.
Smacznego!
English version
Kurczak Kung Pao
(4 servings)
Ingredients:
500 g chicken breasts cut into 2 cm pieces
salt and pepper
1 tbsp cornstarch
3 tbsp vegetable oil
1 red bell pepper chopped into larger pieces
1 medium zucchini chopped halved and sliced
2 red chilis, deseeded and chopped
2/3 cup roasted cashews or roasted peanuts
sesame seeds for servings
cooked rice or rice noodles for servings
Ingredients for the sauce:
6 tbsp light s oy sauce
3 tbsp hoisin sauce
2 tbsp honey or brown sugar
2 1/2 tbsp cornstarch
1/4 tsp red pepper flakes
1/2 tsp fresh minced ginger
2 cloves garlic minced
1/2 cup water
Preparation:
Mix all sauce ingredients in a medium bowl and set aside.
Season chicken with salt, pepper and mix with cornstarch and 1 tbsp of prepared sauce.
Add oil to a large pan over medium-high heat, add the chicken and stir-fry for 5-6 minutes, or until brown. Transfer to plate and set aside.
Return the pan back to medium heat and add more oil as needed. Add zucchini, bell peppers and chili peppers and cook for 2-3 minutes, or until the vegetables are crisp-tender and the chicken is cooked through.
Add in the remaining sauce and add the cashews, mix and cook until sauce thickens. Season with salt and pepper to taste.
Serve with cooked rice or rice noodles, sprinkled with sesame seeds.
Enjoy!
Share the post "Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"
Źródło:https://karmelowy.pl/kurczak-kung-pao-kung-pao-chicken