ßßß
Przepis znalazłam tutaj .(4 porcje)Składniki:500 g piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałkisól i pieprz1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej3 łyżki oleju roślinnego1 czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki1 średnia cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry2 czerwone papryczki chili, bez pestek i posiekane2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnychsezam do posypaniaugotowany ryż lub makaron ryżowy do podaniaSkładniki na sos:6 łyżek jasnego sosu sojowego3 łyżki sosu hoisin2 łyżki miodu lub brązowego cukru2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki chili w płatkach1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru2 ząbki czosnku posiekane1/2 szklanki wodyPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.Do tej samej patelni dodaj więcej oleju jeżeli to konieczne, cukinię, paprykę i papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a kurczak odpowiednio dosmażony.Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem.Smacznego!
English versionKurczak Kung Pao(4 servings)Ingredients:500 g chicken breasts cut into 2 cm piecessalt and pepper1 tbsp cornstarch3 tbsp vegetable oil1 red bell pepper chopped into larger pieces1 medium zucchini chopped halved and sliced2 red chilis, deseeded and chopped2/3 cup roasted cashews or roasted peanutssesame seeds for servingscooked rice or rice noodles for servingsIngredients for the sauce:6 tbsp light s oy sauce3 tbsp hoisin sauce2 tbsp honey or brown sugar2 1/2 tbsp cornstarch1/4 tsp red pepper flakes1/2 tsp fresh minced ginger2 cloves garlic minced1/2 cup waterPreparation:Mix all sauce ingredients in a medium bowl and set aside.Season chicken with salt, pepper and mix with cornstarch and 1 tbsp of prepared sauce.Add oil to a large pan over medium-high heat, add the chicken and stir-fry for 5-6 minutes, or until brown. Transfer to plate and set aside.Return the pan back to medium heat and add more oil as needed. Add zucchini, bell peppers and chili peppers and cook for 2-3 minutes, or until the vegetables are crisp-tender and the chicken is cooked through.Add in the remaining sauce and add the cashews, mix and cook until sauce thickens. Season with salt and pepper to taste.Serve with cooked rice or rice noodles, sprinkled with sesame seeds.Enjoy!
Share the post "Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"


