Wykonanie
Share the post "
Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"Dziś proponuję szybkie i sycące danie, szczególnie przydatne w zabieganym tygodniu lub w szczególnie leniwym dniu. Pyszny
kurczak w stylu azjatyckim z chrupiącą
cukinią,
papryką i prażonymi
orzechami – pyszności. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj .(4 porcje)Składniki:500 g
piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
sól i
pieprz1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej3 łyżki
oleju roślinnego1
czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki1 średnia
cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry2 czerwone
papryczki chili, bez pestek i posiekane2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni
orzechów nerkowca lub
orzeszków ziemnychsezam do posypaniaugotowany
ryż lub
makaron ryżowy do podaniaSkładniki na sos:6 łyżek jasnego
sosu sojowego3 łyżki
sosu hoisin2 łyżki
miodu lub
brązowego cukru2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej1/4 łyżeczki
chili w płatkach1/2 łyżeczki startego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku posiekane1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.Dopraw
kurczaka solą i
pieprzem i wymieszaj ze
skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj
olej i
kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.Do tej samej patelni dodaj więcej
oleju jeżeli to konieczne,
cukinię,
paprykę i
papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a
kurczak odpowiednio dosmażony.Dodaj pozostały sos i
orzechy ziemne lub
nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Podawaj danie z ugotowanym
ryżem lub
makaronem ryżowym, posypane
sezamem.Smacznego!
English version
Kurczak Kung Pao(4 servings)Ingredients:500 g chicken breasts cut into 2 cm piecessalt and pepper1 tbsp cornstarch3 tbsp vegetable oil1 red bell pepper chopped into larger pieces1 medium zucchini chopped halved and sliced2 red
chilis, deseeded and chopped2/3 cup roasted cashews or roasted peanuts
sesame seeds for servingscooked rice or rice noodles for servingsIngredients for the sauce:6 tbsp light s oy sauce3 tbsp hoisin sauce2 tbsp honey or brown sugar2 1/2 tbsp cornstarch1/4 tsp red pepper flakes1/2 tsp fresh minced ginger2 cloves garlic minced1/2 cup waterPreparation:Mix all sauce ingredients in a medium bowl and set aside.Season chicken with salt, pepper and mix with cornstarch and 1 tbsp of prepared sauce.Add oil to a large pan over medium-high heat, add the chicken and stir-fry for 5-6 minutes, or until brown. Transfer to
plate and set aside.Return the pan back to medium heat and add
more oil as needed. Add zucchini, bell peppers and
chili peppers and cook for 2-3 minutes, or until the vegetables are crisp-tender and the chicken is cooked through.Add in the remaining sauce and add the cashews, mix and cook until sauce thickens. Season with salt and pepper to taste.
Serve with cooked rice or rice noodles, sprinkled with
sesame seeds.Enjoy!
Share the post "
Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"