Wykonanie
SKŁADNIKI / 3 porcje
mrożone truskawki, 200 gczerwone
śliwki, 3 szt.
brązowy cukier, 1 łyżka
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią, 1/2 łyżki
cynamon, 1/2 łyżeczki
wódka cytrynowa, 1 łyżka
lody waniliowe, 3 gałki
syrop klonowy, 4- 6 łyżekSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Truskawki rozmrozić, odlać sok. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Śliwki pokroić w grubą kostkę.
Owoce wymieszać. Dodać
cukier brązowy i
waniliowy,
cynamon i
wódkę. Całość połączyć.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.Upieczone
owoce przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć po dużej gałce
lodów. Polać
syropem. Od razu podawać.