Wykonanie

I jeszcze jeden
dżem, prawie kończę produkcję zimowych
dżemów, został mi jeszcze tylko jeden, ale to za jakiś czas.Składniki:500 g
śliwek2 łyżeczki
cukru waniliowego domowego
cukier brązowy ok. 5 łyżek (próbujcie, u mnie jest pewnie mniej)Przygotowanie:Tradycyjnie
owoce myjemy, kroimy na ćwiartki pozbawiając przy okazji pestek, zasypujemy
cukrem i odstawiamy na jakiś czas aby
śliwki mogły wypuścić sok, (od 30-60 minut) następnie dolewamy troszeczkę
wody i gotujemy na małym ogniu często mieszając, można to zrobić w ciągu jednego dnia, lub gotować po trochę codziennie przez 2-3 dni. Gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć można zrobić test z talerzykiem (mały talerzy wsadzamy do zamrażarki po rozpoczęciu gotowania i zostawiamy go tam aż do zakończenia, następnie nakładamy jedną łyżeczkę i jeśli będzie się żelował to możemy wekować a jak nie to gotujemy dalej i po jakimś czasie sprawdzamy po raz kolejny).

Smacznego