Wykonanie
Ten przepis przepis pojawił się w zeszycie mojej mamy w tym samym czasie, co prawdziwa "Nutella" na półkach sklepowych. Potrzeba jest
matką wynalazku, a co potrzebą było w tym wypadku nie wiem. Względy ekonomiczne czy zdrowotne? Nie ważne. W każdym razie cieszę się, że taki przepis istnieje. Nie jest skomplikowany, a to, co dzięki niemu powstaje jest smaczne, nieprzesłodzone i
czekoladowe.- 3 kg. słodkich
śliwek- 1 kg.
brązowego cukru (ewentualnie można użyć białego)- 50 g.
cukru waniliowego- ok. 150 g.
kakaoŚliwki przekręcamy przez maszynkę. Przekładamy do garnka i dodajemy
cukier. Gotujemy ok 1,5 godziny, często mieszając. Garnek odstawiamy na 24 h.Następnego dnia dodajemy
cukier waniliowy. Dosypujemy także
kakao, stopniowo, sprawdzając smak "Nutelli", aby nie była za gorzka. Wszystko gotujemy jeszcze ok. godziny a następnie, gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy. Weki studzimy pod kocem.