Wykonanie

Słodko-kwaśne połączenie, które podbiło moje
kubki smakowe i
serce od pierwszego razu :-)
Maliny,
czarne porzeczki,
truskawki,
wiśnie i
śliwki pod pyszną chrupiącą kruszonką. Pretekst do wykorzystania ciasta pozostałego z przepisu na Kostkę karmelową :-)Co będzie potrzebne?(na 4 kokilki o śred. 11 , 5 cm)450 g
mrożonych owoców leśnych (gotowa mieszanka do kupienia w każdym większym sklepie na dziale z mrożonkami)2 czerwone
śliwki (wypestkowane, podzielone na ósemki)40 g
cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g prawdziwego
masła1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 i 1/3
mąki pszennej (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się za mało zwarte)+ 4 kokilki (śred. 11 , 5 cm), piekarnikJak to zrobić?
Masło ucieramy z oboma rodzajami
cukru na puszystą, białą masę. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy
mąkę i zagniatamy z masą do momentu uzyskania zwartego, ale dość miękkiego ciasta. Wstawiamy na minimum pół godziny do zamrażarki.W międzyczasie
owoce dzielimy pomiędzy cztery kokilki. Podsypujemy każdą kokilkę 10 gramami
cukru waniliowego oraz podlewamy 1/4 łyżeczki ekstraktu (
róbcie to na oko, przepis nie wymaga szwajcarskiej precyzji).Schłodzone ciasto kruszymy nad każdą z 4 kokilek, tak by
owoce praktycznie w całości zostały pokryte kruszonką.Tak przygotowane kokilki wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.Najlepiej jeść na ciepło z gałką
lodów waniliowych :-)Smacznego!

