ßßß Cookit - przepis na Crumble z owoców leśnych

Crumble z owoców leśnych

nazwa

Wykonanie

Słodko-kwaśne połączenie, które podbiło moje kubki smakowe i serce od pierwszego razu :-)
Maliny, czarne porzeczki, truskawki, wiśnie i śliwki pod pyszną chrupiącą kruszonką. Pretekst do wykorzystania ciasta pozostałego z przepisu na Kostkę karmelową :-)
Co będzie potrzebne?
(na 4 kokilki o śred. 11 , 5 cm)
450 g mrożonych owoców leśnych (gotowa mieszanka do kupienia w każdym większym sklepie na dziale z mrożonkami)
2 czerwone śliwki (wypestkowane, podzielone na ósemki)
40 g cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g prawdziwego masła
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 mąki pszennej (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się za mało zwarte)
+ 4 kokilki (śred. 11 , 5 cm), piekarnik
Jak to zrobić?
Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą, białą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy z masą do momentu uzyskania zwartego, ale dość miękkiego ciasta. Wstawiamy na minimum pół godziny do zamrażarki.
W międzyczasie owoce dzielimy pomiędzy cztery kokilki. Podsypujemy każdą kokilkę 10 gramami cukru waniliowego oraz podlewamy 1/4 łyżeczki ekstraktu (róbcie to na oko, przepis nie wymaga szwajcarskiej precyzji).
Schłodzone ciasto kruszymy nad każdą z 4 kokilek, tak by owoce praktycznie w całości zostały pokryte kruszonką.
Tak przygotowane kokilki wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
Najlepiej jeść na ciepło z gałką lodów waniliowych :-)
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/03/crumble-z-owocow-lesnych.html